Categories
Artikkelit

Löytönä yli satavuotiaita asiakirjoja

Helena Korpela

Parocin vanha pääkonttori seisoo tyhjillään Ihalaisen tehdasalueella Lappeenrannassa. Myös se on saanut purkutuomion, ja se on tarkoitus jyrätä maan tasalle ensi kesänä. -Rakennus on kylmillään tulevan talven. Saa nähdä, millaiseen kuntoon se menee, sanoo Parocin turvallisuuskoordinaattori Matti Heikkonen. Etelä-Karjalan museo kävi tutustumassa rakennukseen, ja piti sitä arvokkaana. Keltainen konttorirakennus ei kuitenkaan päätynyt suojeltavaksi. -Erityisesti rakennuksen tammisia pääovia ja nahkapäällysteisiä kaiteita pidettiin arvokkaina. Pääkonttori tyhjennettiin keväällä, ja sieltä löytyi paljon kiinnostavaa tavaraa, kuten vuosikymmeniä vanhoja lasku- ja kirjoituskoneita. -Arkistoista löytyi myös esimerkiksi yli satavuotiaita tuntikortteja. Silloin jo asioista pidettiin tiukkaa kirjaa. Heikkonen itse pelasti pääkonttorista muun muassa laiva- ja konepäiväkirjoja. Vuodelle 1952 päivätyissä lokikirjoissa on tiedot Paraisten Kalkkivuoren omistaman Hulda-laivan matkustajista. -Laivalla kuljetettiin silloisten työntekijöiden lapsia kesäleireille. Samaisesta jemmasta löytyi myös muun muassa todistus Viljo Hytti -nimisen miehen lupakirjasta laivan kuljettamiseen. Hieman kellastunut, mutta muuten täysin hyväkuntoinen paperi on allekirjoitettu Viipurissa vuonna 1922.

Helena Korpela

Kirjoittaja: