Categories
Artikkelit

Museoille kokoelma Viipuri-aineistoa

Valokuva. Juha Lankisen kulttuurihistoriallinen valokuva- ja arkistokokoelma kertoo mustavalkoista tarinaa Karjalasta.

Sari Pullinen

Intendentti Juha Lankisen (1937—2015) valokuva- ja arkistokokoelma ovat siirtyneet Lappeenrannan museoiden haltuun. Kulttuurihistoriallisesti merkittävä kokoelma sisältää kymmeniä tuhansia valokuvia ja negatiiveja, arkistoaineistoa sekä karttoja ja piirustuksia. Lahden kaupunginmuseo ja Lappeenrannan museo ovat yhdessä arvioineet kokoelman.

Arkkitehti Lankinen tutki Viipurin rakennushistoriaa. Tärkeän kokonaisuuden hänen kokoelmassaan muodostavat hänen isänsä, arkkitehti Jalmari Lankisen (1894—1970) ottamat valokuvat ja negatiivit 1910-luvulta 1960-luvulle.

Niissä hän on dokumentoinut viipurilaista elämää, suunnittelemiaan rakennuskohteita, siviilien elämää sota-aikaan, luovutetun Karjalan alueen oloja sekä Euroopan-matkojaan.

 

Juha Lankisen Viipuri- ja Karjala-kuvat ja hänen muu aineistonsa liittyvät Etelä-Karjalan museon Viipurin-pienoismalliin. Hän oli myös sitä toteuttamassa. Kokoelma täydentää Etelä-Karjalan Viipuri- ja Karjalan kannas -aineistoa.

Juha Lankisen kuolinpesä ja Lappeenrannan museot tekivät viime keväänä aineistosta sopimuksen, jolla sen täysi omistus-, käyttö- ja hallintaoikeus siirtyy museoille.

Kokoelman luettelointi ja sen osien digitointi vaativat vielä työtunteja. Sitä varten pyritään hankkimaan ulkopuolista rahoitusta.

 

Kirjoittaja:
Sari Pullinen