Pilaantuneiden maiden kuluista tuli kiista

Joutseno. Tapio kiistää korvausvastuut Lampikankaalla entisen taimitarhan alueella. Lappeenrannan kaupunki vie kustannuskiistan ehkä oikeuteen. Asukkaiden kanssa tehdään viralliset sopimukset kaivuukäytännöistä ja -korvauksista.

Anne Kotiharju

Joutsenon Lampikankaan asuinalueen pilaantuneen maan kustannustenjaosta sukeutui kiista. Aiemmin alueella toimineen taimitarhan omistaja ei hyväksy kaupungin ehdotusta maaperän kunnostuskustannuksiin osallistumisesta.

Lappeenrannan kaupunki ehdotti Tapio Oy:lle (entinen Keskusmetsälautakunta Tapio) 95 000 euron kertakorvausta. Sen jälkeen yhtiö vapautuisi muista vastuista omakotialueen asukkaille.

Tapio vastaisi kuitenkin edelleen pohjaveden laadun seurannasta ja mahdollisista seurannan vaatimista toimenpiteistä viranomaisten määräämällä tavalla. Myös pohjavedessä oli havaittu torjunta-aineita.

Kaupungin Tapiolle ehdottama sopimus ei koskisi mahdollisesti tulevaisuudessa tulevia uusia vastuita, joista ei vielä ole tutkimus- tai muutakaan tietoa.

Kaupunginhallitus päätti maanantaina pyytää ulkopuoliselta asiantuntijalta lausunnon Tapion oikeusvastuusta. Sen perustella kaupunki arvioisi kanteen nostamista.

Tapio pitää sille ehdotettua 95 000 euron kertakorvausta kohtuuttoman suurena. Yhtiön mukaan sillä ei ole oikeudellista vastuuta alueen kunnostamisesta. Yhtiö ilmoittaa hoitavansa pohjaveden tarkkailut elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen hyväksymän suunnitelman mukaisesti.

Kaupunki on tähän mennessä käyttänyt alueen maaperän tutkimiseen ja kunnostamiseen noin 147 000 euroa. Kaupungin arvion mukaan tonteille tehtävistä kaivuista tulisi jatkossa vielä noin 140 000 euron kustannukset. Esimerkiksi yhden autotallin rakentamisen vaatimista maanvaihdoista tulee kaupungille noin 6 000 euron lasku.

Kaupunki solmii alueen kiinteistön omistajien ja haltijoiden kanssa sopimuksen tonttien maankaivuutoimista. Tähän mennessä entisen taimitarhan alueen asukkaille on annettu kirjalliset maankaivuuohjeet.

Sopimusluonnos on käyty asukkaiden kanssa lävitse viime vuoden syksyllä järjestetyssä asukastilaisuudessa. Sopimuksessa sovitaan maankaivuutoimista ja niiden kustannusvastuista.

Alueen kiinteistön omistajien aseman pitäisi sopimuksen ansiosta vastata puhtaan kiinteistön omistajan asemaa.

Taimitarhan paikalle nousi omakotialue

Joutsenossa Lampikankaan alueella toimi 1980-luvun alkuun saakka Keskusmetsälautakunta Tapion (nykyinen Tapio Oy) taimitarha.

Taimitarhan toiminnan päätyttyä alue kaavoitettiin pääosin pientaloasumiseen.

Alueella on 48 omakotikiinteistöä, päiväkoti, leikkikenttä, puistoja, katualueita ja osa teollisuusalueesta.

Vuosina 2012 ja 2013 maaperästä löytyi torjunta-ainepitoisuuksia, jotka ovat peräisin tamitarhalta.  Omakotikiinteistöjen pintamullassa olevista pitoisuuksista ei aiheudu terveyshaittaa eikä kunnostamiseen ole tarvetta. Marjoja ja kasviksia on turvallista syödä.

Kaivuuohjeen mukaan pensaita ja puita voi istuttaa, mutta isommista kaivuutöistä pitää aina ilmoittaa kaupungille. Kaupunki maksaa peitettynä pois kuljetettavan maan siirron jätekeskukseen.

Päiväkodin ja läheisen puiston maaperä on kunnostettu. Pintamaita vaihdettiin 40 sentin syvyydeltä.

Lähde: Lappeenrannan kaupunki

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju