Categories
Artikkelit

Saimaanranta kaatui konkurssiin

Taipalsaari. Kylmillään pari vuotta ollut hotelli on rapistunut purkukuntoon. Heinikon seassa sinnittelee liki 40 lomamökkiä.

Helena Rissanen

Hotelli Saimaanrannan henkiinjäämistaistelu on ohi. Omistajayhtiö Saimaan Loma-Hovi asetettiin konkurssiin elokuun lopulla. Venäläistaustaisen yrityksen haki konkurssiin Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen.

Vuoden 2015 alussa kiinni pantu hotelli Saimaanranta on käytännössä rapistunut purkukuntoiseksi.

Velkojen maksamiseksi avohakatun mäntymetsän tilalle on noussut matala pöheikkö. Kauempaa katsoen punatiilinen hotellirakennus näyttää vielä ihan hyvältä, mutta pusikoitunut ja kävyttynyt piha-alue antaa jo makua tulevasta.

Rakennuksen sisälle ei pääse, mutta ikkunoista paistaa rappio. Käytäville on koottu huonekaluja ja vuodevaatteita. Sohvassa näkyy homepilkkuja tai hiiren jätöksiä.

Hotellin vieressä oleva rakennus on saattanut toimia henkilökunnan majoitustilana. Sinne on kasattu ainakin suhteellisen hyväkuntoisen näköisiä tuoleja. Pihalla lojuu kasa tiskaamattomia kasareita. Pienemmässä piharakennuksessa Tiinan kesäpuodissa kauppa ei ole käynyt pitkään aikaan.

Rakennus on kylmillään ollessaan päässyt talvisin jäätymään. Patterit ovat hajonneet, ja vettä on vuotanut sisään.

 

Saimaan Loma-Hovin konkurssipesän pesänhoitajaksi määrätty asianajaja Jouni Nikkanen Asianajotoimisto Laine Nikkanen Luukosta kertoo, että pesäluetteloa ei ole laadittu, joten velkojat ja velkojen määrä eivät ole vielä tiedossa.

— Todennäköisille velkojille on lähetetty saldotietopyyntö. Vastauksia odotamme reilun viikon päästä.

Hotelli on ollut pitkään myynnissä tuloksetta. Etelä-Karjalan ulosottovirasto myi kiinteistöön kuuluvan puolustusvoimien vanhan parakkialueen kevättalvella, ja koko hotellin pakkohuutokauppaa suunniteltiin. Siinä vaiheessa omistaja teki takaisinsaantikanteen, joka keskeytti prosessin.

— Olen pyytänyt käräjäoikeudesta tietoa annetuista tuomioista ja ulosottovirastolta selvitystä siitä, millä perusteella ja tarkkaan ottaen mitä on ulosmitattu, Nikkanen sanoo.

 

Nikkasen mukaan tarkoitus on realisoida omaisuus.

— En ota kantaa omaisuuden nykytilaan. Kiinteistöstä hankitaan aikoinaan arvio, jonka pohjalta valitaan myyntitapa ja ryhdytään myymään.

Saimaanrannan lomakeskukseen kuuluu hotellin lisäksi liki 40 erikuntoista lomamökkiä noin 18 hehtaarin alueella ja venelaiturit.

Parikymmentä venettä pitää vielä majaa satamassa, ja kyltit ilmoittavat parkkipaikkojen kuuluvan vain venepaikan lunastaneille. Roskis ja kaksi vanhaa grillikatosta ovat ainoat palvelut. Bensamittarikin on revähtänyt.

Hotelli Saimaanranta

Sijaitsee Virkamiesliiton entisen lomakylän paikalla Suur-Saimaan rannalla Taipalsaarella.

Perustettiin 1940-luvulla.

Päärakennus eli 31 huoneen hotelli valmistui 1980-luvun alussa.

Saimaanranta meni konkurssiin 1990-luvun alussa, minkä jälkeen sillä oli useita suomalaisia omistajia.

2007 hotellin omistava Saimaan Loma-Hovi -yhtiö siirtyi pietarilaisomistukseen 3,5 miljoonalla eurolla.

 

Kirjoittaja:
Helena Rissanen