Uusi jäähalli on jostain muusta pois

Lappeenranta. Kaupunginjohtaja Kimmo Jarva esittää kaupunginhallitukselle kustannusten tarkkaa selvittämistä ennen jäähalliratkaisua.

Anne Kotiharju

Lappeenrannan kaupunginjohtaja Kimmo Jarva kannattaa uuden jäähallin rakentamista. Jarva ei kuitenkaan esitä vielä ratkaisumallia jäähallista ensi maanantaina kokoontuvalle kaupunginhallitukselle. Sitä ennen on tehtävä nykyistä tarkemmat kustannusarviot eri vaihtoehdoista. Jarva muistuttaa, ettei kaupunki ole varautunut jäähallin investointi- eikä kasvaviin käyttökustannuksiin.

-Se tarkoittaa tietenkin sitä, että kaupungin pitää saada lisää tuloja tai kiristää menoja muista palveluista. Siitä samasta kaupungin potista se raha täytyy löytää. Jostain pitää pystyä myös tinkimään ja ajoittamaan muita investointeja ehkä uudella tavalla, toteaa Jarva.

Jäähalliratkaisu aikaistui jäähallin ongelmallisten kattorakenteiden takia.

-Talouden kannalta ei ole ollenkaan miellyttävä asia, että tällainen tilanne tuli vastaan.

Vähintään runsaan 20 miljoonan euron investoinnin lisäksi uuden jäähallin nykyistä suuremmille käyttökustannuksille pitäisi löytyä maksaja.

-Tässä tulee lisää kustannuksia vuodessa yhdestä kolmeen miljoonaa euroa. On itsensä hämäämistä, jos joku ajattelee, että nuo kustannukset voisi ottaa liikuntatoimelta. Kasvavia käyttömenoja ei mitenkään voi saada sen alle 10 miljoonan euron budjetista.

Jarva toteaa, että käyttömenojen kasvua taittaa suhteessa pienenevät ylläpito- ja energiakulut sekä mahdolliset lisätulot.

Jarvan mukaan arvioissa ei voi lähteä siitä, että kaupungin tulot ykskaks lisääntyisivät. Verotulokehitys jo huolestuttaa.

-Pitemmällä tähtäimellä nämä kasvavat menot on otettava pois muualta. Jäähalli olisi kaupungilta selkeä lisäpanostus liikuntaan. Kaupungin talouden painopistettä siirrettäisiin tällä ratkaisulla jonkin verran sinne päin.

Jarva sanoo, että tässä vaiheessa kaupunginhallitus linjaisi, mitä lähdetään tarkemmin selvittämään.

-Kaupunginhallitus saattaa jättää asian vielä pöydälle. Rakentamispäätöksen siitä, että mitä ja millainen ja mihin, pystyy tekemään vasta tarkempien kustannusarvioiden ja suunnitelmien jälkeen.

Uusi jäähalli on Jarvan mukaan talouden näkökulmasta kaupungille kahdesta huonosta vaihtoehdosta se vähemmin huono. Nykyisen hallin peruskorjaus maksaisi paljon, ja käyttöikä olisi rajallinen.

Uudesta jäähallista tavoitellaan Jarvan näkemyksen mukaan mahdollisimman monitoimista. On myös ratkaistava, onko järkevää sovittaa yleisurheilua samaan halliin.

-Muita vaihtoehtoja en ole pois sulkenut kuin maakuntaliiton monitoimiareenan.

Tähän mennessä on julkisuudessa puhuttu suuruusluokaltaan 25-30 miljoonan euron uudesta jäähallista. Se tulisi joko Kisapuistoon tai Armilaan (tai muualle keskustaan). Uuden hallin pitäisi olla valmis vuoteen 2021 mennessä.

Jäähallin nykyiset käyttökustannukset ovat noin 1,3 miljoonaa euroa vuodessa. Joidenkin arvioiden mukaan uusi halli kasvattaisi niitä 2,5 miljoonaan euroon.

Kaupungin pitää saada lisää tuloja tai kiristää menoja muista palveluista.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju