Categories
Artikkelit

Yliopisto vaihtaa nimeä

Korkeakoulut. Lappeenrannan teknillinen yliopisto on jatkossa Lappeenrannan—Lahden teknillinen yliopisto LUT.

Juhana Nyman

Lappeenrannan teknillinen yliopisto (LUT) on vaihtamassa nimeään. Uudeksi nimeksi on tulossa Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT. Markkinointinimenä käytettäisiin nimeä LUT-yliopisto. Kysyimme LUT:n rehtorilta, Juha-Matti Saksalta, miten nimeen päädyttiin.

Miksi nimi muutetaan?

— Laajennamme toimintaamme Lahdessa. Nykyinen nimi sitoo meidät liikaa Lappeenrantaan. Sen vuoksi halusimme vaihtaa nimeä.

Milloin nimi muuttuu?

— Asia menee seuraavaksi ministeriölle ja ministeriö tekee eduskunnalle esityksen. 1. elokuuta 2018 nimi otetaan virallisesti käyttöön.

Miksi halusitte säilyttää LUT-nimen mukana?

— Periaatteessa LUT:na meistä on puhuttu jo vuosia. Aika paljon rahaa brändiin vuosien ajan. Porukka kokee olevansa luttilaisia, niin opiskelijat kuin henkilökuntakin.

Oliko muita nimivaihtoehtoja mietinnässä?

— Toki pohdittiin muitakin ja nimiä ehdotettiin aika tavalla. Tämä oli yksimielinen päätös, kun siihen päädyttiin.  Tämä on kansallisen nimikäytännön mukainen. Olemme kuitenkin suomalainen yliopisto.

Tampereella yliopiston nimenvaihto on aiheuttanut melkoista sekoilua. Korkeakoulun nimeksi oli tulossa Tampere-yliopisto, sitten Tampereen uusi yliopisto ja viimeisin nimiehdotus on jälleen Tampereen yliopisto. Oletteko seuranneet Tampereella käytävää keskustelua yliopiston nimestä?

— Tamperetta ja Lapin yliopiston kehitystä olemme seuranneet hyvin tarkasti. Olemme kohteliaasti sanoen yrittäneet oppia mahdollisimman paljon heiltä.

Samaa nimisekoilua ei siis nähdä Lappeenrannassa?

— Oletan, että melko moni saattoi aavistaa lopputuloksen etukäteen. En usko, että samanlaista tunnetta tulee. Säilymme selkeästi yliopistona, joka toimii Lappeenrannassa, mutta näymme myös yliopistona, joka toimii Lahdessa. Olemme vahvasti kiinnittyneitä näihin kahteen kaupunkiin. Oletan, että meillä ei ole tarvetta sekoilulle.

Eli tämä nimi on lopullinen?

— Uskon niin. Olemme keskustelleet paljon ministeriön ja Kotimaisten kielten keskuksen kanssa. Mitään sellaista emme lähde esittämään, mikä tyssäisi heti ministeriöön.

Kirjoittaja:
Juhana Nyman