Uutisen takaa. Teatterigaten opit käyttöön

Liikuntatoimen budjetti ei nykyisellään kestä urheilutalon ja keilahallin peruskorjausta sekä uuden liigajäähallin rakentamista. Rahat olisi suotavaa löytää etukäteen.

Anssi Silvennoinen

Hyviä ja tärkeitähän ne ovat, liikuntapaikat. Etelä-Karjalan liiton teettämässä kyselytutkimuksessa 92 prosenttia vastanneista kannatti urheilun suurhallin rakentamista maakuntaan.

Hieman harvempi lapa nousee pystyyn, kun kysytään, kuka sen maksaa.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto nuiji maanantaina, että urheilutalo ja keilahalli peruskorjataan. Maksutapa päätetään myöhemmin talousarviokäsittelyssä.

Nuoriso- ja liikuntalautakunnan harras toive oli, että valtuusto ratkaisee tilojen nousevien kulujen kattamisen samalla, kun 13,5 miljoonan euron remonttiin ryhdytään.

Pyyntö juontaa juurensa teatterigateen. Uuden kaupunginteatterin kasvaneiden sisäisten tilavuokrien hoitamista alettiin pähkäillä todella vasta rakennuksen valmistumisen jälkeen.

Liikuntatoimea ei haluta pudottaa samaan kuoppaan.

Remonttilaina pitää maksaa takaisin. Modernisoituina urheilutalon ja keilahallin käyttö maksaa vuodessa 0,6 miljoonaa euroa nykyistä enemmän.

Summa on suuri. Liikuntatoimen vuositulot ovat 1,8 miljoonaa, joka koostuu liki kokonaan liikuntapaikkojen käyttäjiltä perittävistä maksuista.

Liikuntatoimen vuosimenot ovat 9,7 miljoonaa. Valtaosa niistä katetaan siis jo nyt kaupungin muilla tuloilla.

Kaupungin verkkosivuilla on lista erilaisista säästövaihtoehdoista ja niiden arvioiduista tuotoista.

Sen mukaan kymmenen prosentin korotus kaikkiin liikuntapaikkamaksuihin toisi 90 000 lisäeuroa vuodessa olettaen, ettei tilojen käyttö samalla vähene ennustettua enemmän.

Urheilutalon ja keilahallin peruskorjauksen hintalappua se ei kata.

Edellisen valtuustokauden säästöohjelmassa liikuntapaikkamaksuja korotettiin, liikuntatoimen henkilökuntaa vähennettiin ja liikuntapaikkaverkostoa karsittiin.

Uusien säästöjen löytäminen liikuntatoimesta on vaikeaa, muttei mahdotonta.

Esimerkiksi Kisapuiston tekojääradan lakkauttaminen kuittaisi urheilutalon ja keilahallin vuokrankorotukset, Lauritsalan uimahallista luopuminen ehkä puolet uuden jäähallin vastaavista.

Rahat voidaan yrittää kaivaa myös muilta toimialoilta.

Arvovalintoja. Politiikan ydintä.

Toki liikuntapaikkojen tehtävä on tuottaa eurojen sijasta hyvinvointia, jonka sijoittaminen talousarvioon on vaikeaa.

Palkitun Joutsenon Kullervon puheenjohtaja Hannu Myllärinen muistutti seuran satavuotisjuhlahaastattelussa vanhasta sanonnasta, jonka mukaan liikuntaan sijoitettu markka tuo neljä markkaa takaisin ja arveli saman pätevän myös euroaikana.

Päätös urheilutalon ja keilahallin peruskorjauksesta tarkoittaa, että kaupunki sitoutuu ylläpitämään niiden nykyistä palvelutasoa myös tulevat kymmenet vuodet.

Samasta on kyse Lappeenrannan uudessa pääjäähallissa, jonka kustannusarvio kipuaa kymmeniin miljooniin.

Hinta nousee, jos uuteen liigahalliin tehdään myös muiden kuin jääkaukalossa harrastettavien lajien harjoitustiloja.

Kisapuiston pääjäähallissa oli tarkoitus tehdä ensi vuonna 1,6 miljoonan euron peruskorjaus, joka todennäköisesti olisi jäänyt sen viimeiseksi elinkaaripäivitykseksi.

Remontti olisi antanut kaupungille aikaa selvittää, voisiko joka tapauksessa tulevaisuuden työlistalla olleen uuden pääjäähallin rakentamisen kytkeä osaksi jotain keskusta-alueen elinkeinopoliittista hanketta.

Uusi kattolaki murjoi aikataulun ja suunnitelmat uusiksi. Edessä olisi 3,2 miljoonan euron kattoremontti, jotta Kisapuisto täyttäisi kiristyneet säädökset.

Peruskorjausiässä oleva jäähalli pitäisi kunnostaa kauttaaltaan, jotta sen käyttö voisi jatkua niin pitkään, että iso kattoremontti olisi perusteltua tehdä.

Tilakeskuksen toukokuussa julkaiseman arvion mukaan liigahallin käyttöikää 15 vuodella jatkava peruskorjaus maksaisi 5,9 miljoonaa euroa.

Nykyisen liigahallin käytön jatkaminen vuoteen 2033 edellyttäisi siis yhteensä noin 9,1 miljoonan euron kunnostuksia.

Kaupunginvaltuusto päätti neljän äänestyksen jälkeen, että uuden jäähallin hankeselvityksen aloittaminen on järkevämpää kuin vanhan korjaaminen.

Rakentamispäätös tehdään aikaisintaan ensi vuoden lopussa.

Edes korotetut käyttäjämaksut eivät kata suurten liikuntapaikkainvestointien kustannuksia, kuten eivät lipputulot uuden teatterin rakentamista.

Siksi muiden tulonlähteiden etsiminen varsinkin uuden pääjäähallin yhteyteen on veronmaksajien kannalta toivottavaa.

Käytännössä ne olisivat erilaisten liike- ja toimistotilojen sekä asuntojen rakentamista samaan kompleksiin, kuten jättimäisissä jäähalleihin liittyvissä hankkeissa Helsingissä, Turussa ja Tampereella yritetään parhaillaan tehdä.

Vastaavista on tuoreita esimerkkejä Lappeenrannassakin. Cityconin kauppakeskuksen laajennusta kannustettiin uudella kaupunginteatterilla ja Holiday Clubin kylpylähotellia Rauhan jäähallilla.

Lappeenrannassa vastaavaa bisneskytkyä jäähallille olisi voinut tutkia esimerkiksi Armilan ja Leirin alueille, joiden jatkokehittäminen on ollut esillä.

Sen mahdollisuuden selvittäminen on toki välttämätöntä edelleen, mutta vuosi on kovin lyhyt aika.

Syyskuuhun mennessä kaupunginhallitus saa Lappeenrannan Toimitiloilta ehdotuksen siitä, minkälainen Lappeenrannan uusi jäähalli voi olla, mihin se voidaan rakentaa ja mikä tärkeintä: kuinka se voidaan maksaa.

Kirjoittaja on Etelä-Saimaan urheilutoimittaja.

Lappeenrannassa vastaavaa bisneskytkyä jäähallille olisi voinut selvittää esimerkiksi Armilan ja Leirin alueille, joiden jatkokehittäminen on ollut esillä.

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen