Categories
Artikkelit

Eksote ulkoisti palveluasukkaiden lääkärihoidon

Terveydenhuolto. Tavoitteena on käyttää omilta lääkäreiltä säästynyt työaika vastaanottoaikojen lisäämiseen terveysasemilla.

Etti Kantola

Palvelutalojen asukkailla on uudet lääkärit Etelä-Karjalassa. Marraskuun alusta alkaen palveluasumisen lääkärit tulevat yksityiseltä sosiaali- ja terveyspalveluyritys Attendolta. Ennen lääkärit olivat sosiaali- ja terveyspiiri Eksoten omia.

Eksote kilpailutti palveluasumisen lääkäripalvelut kesällä. Tarjouksen jätti vain Attendo, joka on aiemminkin osoittanut kiinnostusta maakuntien sote-palvelujen järjestämiseen.

Ulkoistus koskee koko maakunnan palvelutaloja ja niiden vuodeosastoja sekä Eksoten omissa että ostopalveluyksiköissä. Poikkeuksena ovat vain Imatran Honkaharjun vuodeosastot sekä kotisairaanhoito, joiden lääkärit ovat edelleen Eksoten omia.

Ulkoistus koskee noin 1 800 palvelutaloissa asuvaa. Heistä reilu 1 500 on vanhuksia, noin 160 vammaisia ja noin sata mielenterveysongelmista kärsiviä.

 

Eksoten avoterveydenhuollon johtava ylilääkäri Johanna Tulonen-Tapio kertoo, että tavoitteena on järjestää Eksoten lääkäreille lisää aikaa ottaa potilaita vastaan terveysasemilla. Eksotessa on täyttämättä lääkärinvirkoja, eikä vastaanottoaikojen määrä riitä vastaamaan kysyntään. Myös joillakin terveysasemilla käytetään ostolääkäreitä.

Tulonen-Tapio kertoo, että Eksote halusi mieluummin ulkoistaa vastuun yhdestä lääkärityön osiosta kuin haalia tilannetta paikkaamaan yksittäisiä lääkäreitä.

Vielä ei tiedetä, kuinka paljon ja minne uusia lääkärin vastaanottoaikoja tulee. Tulonen-Tapio sanoo meneillään olevan käynnistelyvaiheen, jonka jälkeen vaikutukset selviävät.

 

Attendon lääkärit kiertävät maakunnan kaikissa palvelutaloissa. Eksoten hoivajohtaja Taina Jaakon mukaan tyypillinen käyntitiheys on kerran yhdessä tai kahdessa viikossa. Lisäksi henkilökunnalla on arkisin mahdollisuus saada lääkärin neuvoja puhelimitse. Hätätilanteissa apu haetaan muuta kautta.

Attendon lääkäritoiminta on suunniteltu käyntitiheyden ja muun osalta Eksoten käytäntöä vastaavaksi.

— Pyrimme jatkamaan samalla sapluunalla. Attendon lääkärit perehdytetään Eksoten käytäntöihin. Asiakkaan näkökulmasta minkään ei pitäisi muuttua.

Marraskuun alussa alkanut sopimus Attendon kanssa on kaksivuotinen ja sisältää vuoden jatkomahdollisuuden. Ulkoistaminen ei liity sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistukseen.

 

Kirjoittaja:
Etti Kantola