Imatra tarjoaa Ukonniemeä maakunta-areenalle

IMATRA. Imatran kaupunki haluaa, että selvitystä Etelä-Karjalan maakunta-areenan rakentamiseksi jatketaan. Tontti olisi tarjolla Ukonniemessä.

Anssi Silvennoinen

Lappeenrannan nihkeys Etelä-Karjalan maakunta-areenalle on saanut Imatran toimimaan. Lappeenrannan kaupunginvaltuusto päätti lokakuussa, ettei sillä ole tässä vaiheessa edellytyksiä liikunnan ja urheilun maakunta-areenan toteuttamiseen.

Nyt Imatran kaupunki ehdottaa Ukonniemeä Etelä-Karjalan maakunta-areenan sijoituspaikaksi. Asia selviää Imatran kaupunginhallituksen lausunnosta Etelä-Karjalan liitolle, joka kyseli kunnilta mielipiteitä maakunta-areenan esiselvityksestä lokakuun loppuun mennessä.

Vielä esiselvityksessä maakunta-areenaa kaavailtiin nimenomaan Lappeenrantaan.

Imatran kaupunki pitää tärkeänä, että Etelä-Karjalan maakunta-areena toteutetaan, minkä vuoksi sen suunnittelua ja rahoitusmallien selvitystä pitää jatkaa.

Imatran kaupunkikehitysjohtaja Topiantti Äikkään mukaan maakunta-areenan syntyminen vaatii eteläkarjalaisilta nyt kylmänviileää harkintaa.

-Maakunta-areenan tarvetta ja kokonaisuutta ei pidä nähdä valtapoliittisena tai imagoseikkana, vaan koko maakuntaa yhdistävänä tekijänä. Tällaisten asioiden kanssa meidän on turha kilpailla toisiamme tainnoksiin, Äikäs toteaa.

Ukonniemessä on paikka maakunta-areenalle periaatteessa valmiina. Aviasport areenan ja Imatran jäähallin väliin on kaavoitettu tontti 17 500 neliömetrin rakennusoikeudella hallille, jonka on suunniteltu jääpallon, taitoluistelun ja hiihdon käyttöön.

-Emme arvanneet, että jonain päivänä siihen olisi tyrkyllä maakunta-areena. Nyt siihen on.

Äikkään tekniseksi kuvaileman kaavamuutoksen jälkeen tontille voisi rakentaa areenan, jonka yläkerrassa olisi katettu iso tekojäärata ja maanpinnan alapuolella harjoitustiloja yleisurheilulle ja monille muille lajeille, kuten sisäpalloilulle.

Ehdotus pohjautuu Etelä-Karjalan maakunta-areenan esiselvityksen vaihtoehtoon, jossa se rakennettaisiin Lappeenrannan Kisapuistoon uuden liigatason jäähallin alakertaan.

Vaihtoehdon kustannusarvioksi haarukoitiin 50-55 miljoonaa euroa.

Mikä olisi yhdistetyn jääpallohallin ja maakunta-areenan hinta?

-Ehkä maanpäälliseen osaan voi laskea yhden kympin ja alapuolelle toisen mokoman. Hihasta on vaikea ravistella summia. Sen saavat insinöörit ja arkkitehdit miettiä, Äikäs sanoo.

Lappeenrannan kaupunginvaltuusto linjasi, että se haluaa arvioida maakunta-areenan tarvetta sen jälkeen, kun kaupungin nykyiset liikuntapaikkahankkeet ovat valmistuneet.

Lappeenrannan työlistalla ovat muun muassa urheilutalon ja keilahallin peruskorjaus ja mahdollinen uuden liigatason jäähallin rakentaminen.

Imatran kaupunki katsoo, että yhdistetty jääpallohalli ja maakunta-areena täydentäisi maakunnan liikuntapaikkatarjontaa sekä olisi Ukonniemeen sijoitettuna myytävissä ja markkinoitavissa Etelä-Karjalaa laajemmallakin alueella.

Ukonniemen uusi suurhalli

Imatran kaupungin lausunnossa Etelä-Karjalan liitolle hahmotellaan, minkälainen Ukonniemeen sijoitettava Etelä-Karjalan maakunta-areena voisi olla.

Kaksikerrosratkaisu: yläkerrassa olisi katettu iso tekojäärata ja alakerrassa monitoimihalli.

Yläkerrassa olisi täysimittainen jääpallokenttä, jossa jääalueen koko olisi 118×72 metriä. Hallin sisäkorkeus 12 metriä. Tekojäärata olisi myös taitoluistelijoiden käytettävissä. Mahdollisuus asentaa jäälle kevytkaukalo ja sille väliverkko.

Tekojäärata jäädytettäisiin heinäkuun puolivälistä maaliskuun puoliväliin, eli kahdeksan kuukautta vuodessa. Muun ajan tila olisi muiden kuin jääurheilulajien sekä kulttuuri- ja kokoustapahtumien käytettävissä.

Alakerran monitoimihallissa tärkeimmät lajiryhmät olisivat ympärivuotisesti yleisurheilu, sisäpalloilu-, voimistelu-, kamppailulajit ja niiden lisäksi monet muut lajit, joista lausunnossa on esimerkkeinä listattu pyöräily, miekkailu, agility ja crossfit. Kenttäaluetta kiertävät juoksuradat.

Areenan yhteyteen on mahdollista rakentaa kaksikerroksinen palvelurakennus, johon sijoitettaisiin erilaisia oheisharjoittelu- ja pukutiloja sekä yleisöpalvelutiloja.

Lähde: Imatran kaupungin lausunto Etelä-Karjalan liitolle maakunta-areenan esiselvityksestä

Kirjoittaja:
Anssi Silvennoinen