Categories
Artikkelit

Kinnusen talon suojelu etenee nyt rivakasti

Kaupunkikuva. Koko muu kortteli uusiutuu täysin. Työväentalon kulman rakentaa SSR Kaakkois-Suomi, Snellmaninkatu 10:stä on jätetty kaavamuutoshakemus ja Kekäleen tontistakin neuvotellaan.

Anne Kotiharju

Kinnusen jugend-talon purkuvaihtoehto joutuu entistäkin ahtaammalle. Lappeenrannan kaupunki käynnistää oma-aloitteisesti Kinnusen kulman asemakaavamuutoksen laatimisen. Sen tavoitteena on rakennuksen suojelu.

-Kaupungin lähtökohta on edelleen, että Kinnusen talo on säilytettävä kokonaisuus. Se on suojelurakennus, kertoo kaupunginarkkitehti Maarit Pimiä.

Rakennus on osayleiskaavassa suojeltu merkinnällä Sr1 eli kaupunkikuvan kannalta arvokkaaksi rakennukseksi, jota ei saa purkaa. Lopullinen suojelu ratkaistaan kuitenkin asemakaavalla.

Kinnusen talon perikunta ei ole jättänyt kaupungille kaavamuutoshakemusta. Yhteistä kantaa ei ilmeisesti ole syntynyt.

Kaupungilla on kaavoitusmonopoli eli valta päättää, mitä ja millaista minnekin voi rakentaa.

-Kaupungin pitää nyt välittömästi käynnistää kaavoitus, koska kyse on suojelurakennuksesta. Kaupungin on toimittava tässä aktiivisesti, jotta asia saadaan ratkaistuksi. Aika alkaa tulla tässä tapauksessa vastaan. Rakennus tarvitsee kunnostusta ja ylläpitoa, eikä ratkaisua voi jättää vuosikymmeniksi odottamaan. On pakko mennä eteenpäin.

Kaupunki selvittää samalla mahdollista lisärakentamista tontille. Korttelisuunnitelmassa sisäpihalle soviteltiin pienehköä rakennusta tai viisikerroksista rakennusta.

-Pystyykö pihan puolelle sijoittamaan lisärakentamista vai ei, vai suojellaanko tällaisenaan? On tutkittava, mikä on järkevää ja mitä vanhan talon rakenteet kestää.

Lappeenrannan Työväenyhdistyksen (LTY) kulmatontin asemakaavamuutos on parhaillaan nähtävillä. Nopeimmillaan kaavasta päätetään tammikuussa valtuustossa.

LTY on tehnyt esisopimuksen kiinteistökaupasta SSR Kaakkois-Suomen kanssa.

Yhtiön toimitusjohtaja Seppo Tokkola arvioi, ettei nykyistä rakennusta todennäköisesti pureta vielä ensi vuonna.

-Odotetaan nyt kaavaprosessi loppuun kaikessa rauhassa. Seuraava vuosi voisi olla mahdollinen, mutta kaikki riippuu markkinatilanteesta. Asunnot kyllä käyvät kaupaksi, mutta myymälätilaa taitaa tässä kaupungissa olla tyhjillään vähän joka talon kellarissa.

LTY:n toiminnanjohtaja Päivi Kukkonen toteaa, että työväentalon korvaa katutason hyvät tilat jostain keskikaupungilta.

-Tilat, joihin on helppo piipahtaa suoraan kadulta. Myös musiikkiryhmille on taattava harrastustilat.

LTY:n vuokralaisena on nyt muun muassa yökerho Giggling Marlin, ravintola Rax, iltaravintola Las Palmas sekä erilaisia toimistovuokralaisia.

Kaavaluonnoksesta jätettyjen muistutusten perusteella kaupunki pienensi ja siirsi sisäänvedettyä seitsemättä kerrosta.

Työväentalon ja Kinnusen talon väliin jäävän Snellmaninkatu 10:n kiinteistön omistaja Ilpo Niemi jätti viikko sitten kaavamuutoshakemuksen kaupungille.

-Tavoitteena on sama mitoitus kuin työväenyhdistyksellä. Räystäskorkoja on siinä Kinnusen vieressä laskettu alaspäin. Ainakin minusta se näyttää ihan hyvältä, sanoo Niemi.

Myös korttelin neljännessä, Kekäleen kulmassa, tapahtunee lähivuosina. Kaavaneuvotteluja kaupungin kanssa on käyty. Tontin omistaa Kekäle Oy.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju