Lisää korkeutta ja asuntoja

Lappeenranta. Armada- ja Weera-kauppakeskusten omistaja haluaa paikalle 7- ja 8-kerroksiset rakennukset. Seurakuntayhtymä toivoo viittä kerrosta Koulukatu 10:een.

Anne Kotiharju

Jos City kauppapaikkojen toive toteutuu, kauppakeskus Armadan paikalle nousee kahdeksankerroksia asuinliiketaloja ja kauppakeskus Weeran seitsemänkerroksisia. Lappeenrannan seurakuntayhtymä taas ehdottaa kaupungille viisikerroksista rakennusta Koulukatu 10:een nykyisen seurakuntakeskuksen paikalle.

Toimitusjohtaja Raimo Sarajärvi City kauppapaikoista perustelee roimaa rakennusoikeuden lisäystä kannattavuudella.

-Ei noita kohteita kannata purkaa, jollei saa voimakkaasti rakentaa ylöspäin. Se on se juttu. Muuten on vaarana, että jää tekemättä. Jostain pitää tulla taloudellinen funktio, että kannattaa hanke toteuttaa.

Sarajärven mukaan uuden rakentamisella ei ole kiirettä.

-Tarkoitus on jatkaa elämää niin kauan kuin mahdollista nykyisellään. Etenkin Armadan kävijämäärä on kasvanut merkittävästi. Tavoitteena on täyttää kauppakeskuksien tilat kesään mennessä.

Tyhjiä tiloja kuitenkin on nyt paljon. Sarajärvi uskoo tilanteen muuttuvan, kun isot työmaat City-korttelissa väistyivät.

-Jos kauppakeskukset eivät menesty, on vietävä näitä suunnitelmia eteenpäin.

Hotelli Cumuluksen täydellinen peruskorjaus kuitenkin vain odottaa lähtölaukausta Weeran korttelissa.

-Olimme jo aloittamassa remonttia, mutta yrityskaupat ja Scandic tulivat väliin. Cumulus peruskorjataan heti kun mahdollista.

Scandicin ja Restelin ketjujen välisen yrityskaupan käsittelyaika jatkuu Kilpailu- ja kuluttajavirastossa joulukuun 5. päivään asti.

Weeran korttelissa Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiön kaavamuutos Oksasenkadun varressa on valmis. Säätiö on myymässä sekä Karjalankulmaa että muuta kiinteistöä.

-Mekin olemme pohtineet sen ostamista, mutta se riippuu Weeran kaavasta. Irrallaan sitä on aika vaikea toteuttaa, sanoo Sarajärvi.

City kauppapaikkoja edustaa kaavamuutoksissa paikallisesti SSR Kaakkois-Suomen toimitusjohtaja Seppo Tokkola.

Lappeenrannan seurakuntayhtymän tavoitteena on purkaa Koulukatu 10:ssä sijaitseva seurakuntakeskus vuonna 2019. Paikalle tulisi viisikerroksinen asuinliiketalo.

-Kaavamuutoshakemus on jätetty. Tarkoituksena on tehdä alakertaan liiketilaa ja yläkerroksiin asuntoja. Rakennus jäisi seurakuntayhtymän omistukseen, kertoo talousjohtaja Kari Virtanen.

Virtanen toteaa, että naapuriin Armadan kortteliin haetaan kahdeksaa kerrosta, toisaalta vieressä on myös Raatihuone.

-Armadan kanssa meitä pitäisi kohdella tasapuolisesti. Raatihuoneelle päin rakennusta on kevennettävä ja ehkä saatava Raatihuonetta tukevaa toimintaa alimpaan kerrokseen, vaikka ravintola puistoon päin.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju