Ratsuväkimuseosta rakennushistoriaselvitys

Museo. Talon seinistä ja katosta on löytynyt lukuisia värisävyjä. Peruskorjaus pitää museon suljettuna yleisöltä myös ensi kesänä.

Petteri Värtö

Ratsuväkimuseon peruskorjaus laajenee ja sen etenemisvauhti hidastuu Lappeenrannassa. Kosteusvaurion vuoksi remontissa olevaan rakennukseen tehdään rakennushistoriaselvitys, jotta sen tulevalle asulle löytyy tukeva perusta.

Konservaattorit ovat tutkineet rakennuksen sisäpintoja.

— Seinistä löytyi pariakymmentä värisävyä, katosta neljää sekä myös paneelikattoa, mikä tuskin on alkuperäinen, Lappeenrannan museoiden rakennustutkija Sini Saarilahti kertoo.

Kolme kuukautta kestävä rakennushistoriaselvitys auttaa eri sävyjen ja pinnoitetekniikoiden ajoituksessa. Jatkossa se helpottaa suunnittelijoiden työtä, kun he päättävät, millaiseen ja minkä aikakauden asuun rakennus palautetaan.

Viime keväänä käynnistyneen peruskorjauksen aikana rakennuksesta on purettu alapohjaan saakka koko rakenne ja eristykset. Työn edetessä on havaittu, ettei perustus ole ollut toimiva, vaan lisännyt rakennuksen aiheuttamia ongelmia.

Peruskorjauksen oli tarkoitus valmistua huhtikuussa 2018 ja Ratsuväkimuseon avautua ensi kesänä.

— Työmaa on rauhoitettu selvityksen teon ajaksi. On tärkeämpää tehdä se rauhassa ja oikein kuin kiirehtiä, Saarilahti toteaa.

Hänen mukaansa rakennus ei ole museokäytössä kesällä 2018, mutta avautuessaan se on upea.

— Kaikki edellytykset onnistumiseen on olemassa. Menemme käsi kädessä historian kanssa, ja rakennuksesta tulee terveellinen ja toimiva.

Ratsuväkimuseon rakennus oli alunperin venäläisen varuskunnan vartiotupa. Vuonna 1772 rakennettu talo on Lappeenrannan vanhin kivirakennus ja ollut museokäytössä vuodesta 1973. Remontin aikana museoon syntyy uusi perusnäyttely.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö