Categories
Artikkelit

Uusi koulu toi puhtaan ilman

Lemi. Kuukanniemen luokissa riittää valoa ja avaruutta, mutta liikunnalle ja tekniselle työlle varatut tilat ovat aiempaa ahtaammat.

Etti Kantola

Kuukanniemen uudessa koulurakennuksessa on takana kolme kuukautta tositoimia. Oppilaat ja henkilökunta nauttivat tiloista, jotka ovat entiseen 1980-luvulla rakennettuun kouluun verrattuna valoisat, värikkäät ja muunneltavat.

Luokkien sekä luokkien ja käytävien välillä on esimerkiksi ikkunoita, jotka tuovat avaruutta.

— Etukäteen epäilytti, miten käy keskittymisen, kun oppilaat näkevät toisiin luokkiin ja käytäville. Siihen on totuttu, lasit eivät haittaa, kertoo vararehtori Hannu Pulli.

Parasta uudessa talossa on sisäilma, joka on puhdasta. Kukaan ei ole tänä syksynä oireillut.

Kunta purki Kuukanniemen entisen koulun vuonna 2014 vakavien sisäilmaongelmien vuoksi. Sen jälkeen vuorossa oli kolmen lukuvuoden evakkoreissu Kirkonkylälle.

Koulu palasi Kuukanniemeen elokuussa. Oppilaat, henkilökunta ja vieraat viettivät virallista vihkiäisjuhlaa maanantaina.

 

Pulli kiittelee monen muun tavoin, että pieni kunta onnistui rakennuttamaan uuden koulun. Päätös noin kolmen miljoonan euron hankkeesta syntyi melko nopeasti.

— Varmaan lähialueillakin on hulppeampia kouluja, budjetti on ollut tiukimmasta päästä.

Pieni budjetti näkyy liikuntasalissa ja teknisen työn tiloissa, jotka ovat aiempaa ahtaammat.

— Ne ovat aika riisutut ja pienet isoille ryhmille, Pulli tiivistää.

Kuudesluokkalaiset kulkevat bussilla joka torstai päiväksi Kirkonkylään muun muassa käsityö- ja liikuntatunneille. Pulli kertoo, että isoimpien oppilaiden tila-, kone- ja laitevaatimukset ovat suuremmat kuin pienemmillä. Kuljetus toiseen kouluun on halvempaa kuin hankkia vastaavat välineet myös Kuukanniemeen.

Pulli sanoo, etteivät oppilaat ole moittineet järjestelyä. Heille koulukeskuksen tavat, opettajat ja oppilaat sekä koulukyyti ovat evakkovuosilta tuttuja.

 

Kirjoittaja:
Etti Kantola