Categories
Artikkelit

Iloisesti itsenäisistä vuosista

Itsenäisyysjuhla. Savitaipalelaiset tekivät onnittelunäytelmän satavuotiaalle Suomi-neidolle. Harjoitusaikana on kirkastunut kotimaan huikea kehitys nollasta nykypäivään.

Sari Pullinen

Papiljotteja, sorkka-aura-aiheinen seinävaate, muutama sohva, gramofoni. Nuoria ja vanhempia savitaipalelaisia sekä yksi satavuotiaalta näyttävä. Musiikkia jokaiselta Suomen itsenäisyyden vuosikymmeneltä, soittajina paikalliset taitajat.

Siinä aineksia näytelmästä, jolla Savitaipale juhlii sataa itsenäisyyden vuotta. Viikkoa ennen esityksiä valmistelut ovat liikuntakeskuksessa täydessä käynnissä.

Naurun ryppyjä -musiikkinäytelmän tekemisessä näkyy paikkakunnan talkoohenki ja yhteistyö. Ne, jotka eivät näyttele tai soita, ovat kaivaneet rekvisiittaa ullakoiltaan.

— Yksi emäntä tarjosi silityslautaa ja toinen sadan vuoden takaista suosikkiviherkasvia papinkauraa, kulttuurisihteeri Helena Hjerppe kertoo.

 

Tavaroista rakennetaan neljä kertaa vaihtuva koti sata vuotta täyttävälle Helmille. Häntä esittää Jaana Jurvanen.

— Minut poimittiin näytelmään mustikkametsästä, Jurvanen nauraa.

Itsenäistymisen ajoista lähdetään, ja väliajan jälkeen tullaan 1980- ja 1990-luvuille, muun muassa Dingo-hysteriaan. Dingo keikkaili 1980-luvulla Solkein lavallakin, ja näytelmään on saatu autenttinen keikkajuliste.

Nuoria on mukana puolensataa. Elisa Juopperi esittää Helmiä 20-vuotiaasta 50-vuotiaaksi.

— Roolissa on ollut miettimistä, kun roolihahmoni vanhenee niin paljon, Juopperi myöntää.

Nuoret naiset Ada Lavonen, Iines Valsi ja Venla Saalasti ovat näytelmässä Dingo-faneja. Yhtyeen suosituimmat kappaleet ovat heille tuttuja, mutta itsenäisyyden alun ja sota-aikojen tapahtumat eivät. Sisustus- ja vaatemuodin muuttumista on ollut heistä kiinnostavaa seurata.

 

Näytelmän ohjaa musiikinopettaja Sanna Pulkkinen, ja käsikirjoitus sekä asujen ja maskeerausten suunnittelu ovat Kaisa Martinin. Näytelmän perusajatus lähti musiikista, tanssista ja ilosta.

— Haluamme juhlia hienoa juhlapäivää iloisesti. Tuska kulkee kaiken alla, mutta kaikkina aikoina on myös seurattu muotia ja tanssittu, Pulkkinen muistuttaa.

Harjoitusten mittaan tekijöille on kirkastunut, miten hirvittävästi Suomessa on nähty vaivaa yhteiskunnan rakentamiseen.

— On lähdetty nollasta ja lyhyessä ajassa tehty paljon. Historiamme on ihan mieletön, Pulkkinen sanoo.

— Eikä suomalainen sisu ole ollenkaan tuulesta temmattu juttu, toinen ohjaaja, opettaja Kirsi Sinkko huomauttaa.

Kun esitykset ovat ohi, yksi jos toinenkin näytelmässä mukana ollut saattaa poksauttaa auki Suomi-kuoharin.

 

Naurun ryppyjä -musiikkinäytelmä Savitaipaleen liikuntakeskuksessa (Jonni Myyrän tie 1) 5.12. kello 12 ja 6.12. kello 13.

Poimintoja kulttuuripainotteisesta itsenäisyysjuhlinnasta Etelä-Karjalassa

ITSENÄISYYSPÄIVÄN AATTO 5.12.

Imatra

Etkot, pääkirjasto, Virastokatu 1 klo 14—17. Estradi: Suomalainen sana ja sävel klo 14.15, Wallenius trio klo 15 ja n. klo 16 kahviossa, Sirkus Soihtu n. klo 15.40, Estradi: Tuli ja rytmi ulkoauditoriossa n. klo 16.45.

Imatrankoski kuohuu sinivalkoisin värein klo 17.

Etkot, kaupungintalo, Virastokatu 2 klo 17.30–21. Henrikki Pöntinen, Dark Ride Brothers noin klo 18.30, Body Percussion, Kusankun miekkaesitys ja Sirkus Soihdun Illuusio. Kulttuuritalo Virta valaistaan sinivalkoisin värein klo 18.

Iltajuhla, Valtionhotelli klo 19. Itsenäisyyden ketjun 100:nnen lenkin taonta, juhlapuheita, musiikkia.

Lappeenranta

Etkot, pääkirjasto klo 10. Musiikkiopiston soittajien ja laulajien konsertti klo 16, Teekkarilaulajat n. klo 16.15, lausujat esiintyvät.

Ulkomaalaisten opiskelijoiden flashmob, LTY:n aula, Skinnarilankatu 34 klo 12.

Konsertti ja kahvihetki, Saimaan ammattikorkeakoulu, Skinnarilankatu 36 klo 14. Lappeenrannan kaupunginorkesterin muusikot.

Etkot, Kehruuhuone, Kristiinankatu 20 klo 18. Lipunnosto, Tuliteatteri Petrolin show, sadan kynttilän kuja, suomalaista musiikkia pianolla, viululla ja kanteleella. Kaisa Kuvaja, viulu, Sari Kaasinen, laulu ja kantele, Alissa Hyötylä, piano.

Lemi

Etkot, kirjasto, Urheilutie 2, klo 12—16, kahvitus.

 

Luumäki

Oikeustaistelun muistomerkin 80-vuotisjuhla, Luumäen asema klo 12. Juhlapuhe, ohjelmaa.

Soihtukulkue kirkonkylän entiseltä koululta kirkolle klo 18. Kynttilöiden sytytys presidentti P.E. Svinhufvudin haudalle, ohjelmaa.

 

Rautjärvi

Etkot, pääkirjasto, Roihankatu 6 klo 14—17. Harmonikkamusiikkia, Kimmo Viinanen, ääneen lukemista ja runoja.

Lipunnosto, Simpeleen tori klo 18.

 

Ruokolahti

Etkot, kirjasto, Nällikuja klo 12.30—16. Palkitaan kirjaston Suomi 100 -lukuhaasteeseen osallistujia. Klo 14—16 nurkkatanssit, Muistelo-orkesteri.

 

Savitaipale

Isänmaallinen iltapäivä, Toimintakeskus Suvanto klo 13.30. Eira Vainikka lausuu ja Aino Juntunen laulattaa.

Keskustelutilaisuus, koulukeskus, Koulutie 7 klo 18—20. Itsenäisyysjulistus, tapahtumat eduskunnassa ja tiedon vastaanotto Savitaipaleella. Savitaipale-palkinnon jako. Taneli ja Charlotta musisoivat.

 

ITSENÄISYYSPÄIVÄ 6.12.

Imatra

Katse tulevaisuuteen, kulttuuritalo Virran ympäristö klo 12—14. Ulko-ohjelmaa klo 12. Ohjelmaa mm. Tanssistudio Jami.

Juhla, kulttuuritalo Virta klo 14–17. Juhlapuhe, Imatran soittokunnat, Karjalan harmonikkaorkesteri, Imatran Immet. Pekka Rädyn lausuntaesitys, Impien ja Tanssistudio Jamin esitys. Veeti Tikkanen esittää Finlandia-hymnin. Juonellinen ilotulitus noin klo 16.30.

Imatrankoski kuohuu sinivalkoisin värein klo 17.

 

Lappeenranta

Juhla, koulukeskus, Penttiläntie 4, Joutseno klo 12.

Juhlakonsertti, urheilutalo, Pohjolankatu 29 klo 13.30. Lappeenrannan kaupunginorkesteri, Puolustusvoimien Rakuunasoittokunta, sadan hengen kuoro, Johanna Rusanen-Kartano ja Jyrki Anttila. Kaupungin tervehdys, kaupunginjohtaja Kimmo Jarva, juhlapuhe, maakuntajohtaja Matti Viialainen, kiitossanat, Maasotakoulun johtaja, eversti Asko Muhonen.

Simolan vesitorni, Vesitornintie 84: Kynttiläkirkko klo 15.

Partiolaisten soihtukulkue Joutsenon sankarihaudoille, tori klo 15.

 

Lemi

Juhlakahvit klo 11 ja juhla klo 12, koulukeskus, Punaportinkatu 7. Juhlapuhe professori Pirkko Nuolijärvi. Lemin murresanakirjan julkistaminen.

Soihtukulkue, kirkonkylä ja urheilukenttä klo 17. Ilotulitus.

 

Luumäki

Juhla, Taavetin koulu, Koulutie 4 klo 12.30. Juhlapuhuja näyttelijä Jarmo Mäkinen, Ahvion soittokunta, tanssiryhmä Kirjavat, lapsikuoro ja viihdekuoro Fino.

Koko perheen juhla, seuratalo Joukola, Torikatu 1 klo 18. Juhlapuhe, lapsille oma ohjattu ohjelma.

 

Parikkala

Juhla, Harjulinna, Harjukuja 6 klo 12. Musiikkia Julia Heiskanen, piano, ja viihdelauluryhmä, solisti Hilma Neuvonen. Teatteriryhmän Balladi Ihantalasta -esitys, Parikkalakvartetti.

Lasten linnanjuhlat, Harjulinna klo 16. Lastenorkesteri Loiskis.

 

Rautjärvi

Juhla, Simpeleen koulu, Matomäenkatu 4 klo 13.

Ruokolahti

Juhla heti klo 10 alkavan jumalanpalveluksen perään kirkossa. Anni Vuorela, suurkuoro, Ruokolahti-palkinnon jako. Seppelepartiot lähetetään muistomerkeille. Tilaisuuden päätyttyä kahvit kirkossa ja seurakuntatalolla.

 

Savitaipale

Itsenäisyyspäivä maatilalla, Outisen maatila, Peltoinlahdentie 29 klo 8 ja 16–18. Lipunnosto klo 8. Klo 16 ohjelmaa.

 

Taipalsaari

Juhla, seurakuntatalo. Kahvitarjoilu klo 11.30, juhla klo 12. Ratsuväen perinnesoittokunta.

 

Kirjoittaja:
Sari Pullinen