Categories
Artikkelit

Kahden gallerian taidekeskus Valtakadulle

Taide. Etelä-Karjalan taiteilijaseura ja Korutaideyhdistys avaavat uuden näyttelytilan tammikuussa. Lappeenrannan taidelainaamo muuttaa maakuntakirjastosta sinne.

Petteri Värtö

Etelä-Karjalan taiteilijaseura ja Korutaideyhdistys aloittavat aiempaa tiiviimmän yhteistyön. Sen ensimmäinen helmi on uuden, 200 neliön taidekeskuksen avaaminen Lappeenrannan Valtakadulle tammikuun lopussa.

Maakunnallisella taiteilijaseuralla ei ole ollut säännöllistä näyttelytilaa sen jälkeen, kun se joutui luopumaan galleria Pihatosta kolme vuotta sitten.

Korutaideyhdistyksellä ei puolestaan ole aiemmin ollut omaa galleriaa.

— Idea yhteistyöstä lähti tarjolle tulleesta isosta tilasta, joka olisi ollut kummallekin yksin liian iso, taiteilijaseuran puheenjohtaja Jouko Lempinen kertoo.

Katutason tiloissa toimi 30 edellistä vuotta huoltoliike Teleme.

Taiteilijat tekevät tiloihin parhaillaan pintaremonttia. Kun taidekeskus avautuu, tiloista löytyy galleriatila sekä taiteilijaseuralle että korutaiteilijoille ja lisäksi yksi vuokrattava työhuone taiteilijalle ja toinen huone toimistotyölle.

Näyttelytilat avaavista näyttelyistä ei toistaiseksi ole päätöksiä. Lempinen arvelee, että gallerioiden käynnistys tapahtuu omien jäsenten yksityisnäyttelyillä.

Tilojen näyttelyhaku käynnistyy myös mahdollisimman nopeasti.

Taidekeskuksen gallerioiden nimi ratkeaa nimikilpailulla myöhemmin. Näyttelytiloja ei Lempisen mukaan ole tarkoitus rakentaa rajoittaviksi tiloiksi, vaan tavoitteena on tilojen muokkaaminen aina kulloisenkin näyttelyn mukaan.

Taidekeskukseen muuttaa myös taiteilijaseuran pyörittämä Lappeenrannan taidelainaamo. Lainaamo on viime vuodet toiminut Lappeenrannan maakuntakirjaston kulmassa, mutta kävijät eivät ole löytäneet keskeistä sijaintia.

Lempisen mukaan tavoite on pyörittää taidekeskusta yhdellä työntekijällä, joka on taidelainaamon nykyinen hoitaja. Tämän työsopimus on katkolla helmikuussa, ja neuvottelut palkka-avustuksen jatkamisesta ovat käynnissä.

Taidelainaamossa alkaa kaksi viikkoa kestävä muuttomyynti 1. joulukuuta. Taiteilijaseuran tavoitteena on, että lainaamo aloittaa toimintansa uudessa tilassa uusilla teoksilla. Alennusmyynti laskee lähes kaikkien töiden hintoja.

Kirjoittaja:
Petteri Värtö