Categories
Artikkelit

Luostarisen muistoksi

Kuvataide. Taidemaalari Leena Luostarisen uran esittelystä tulikin muistonäyttely.

Kirjoittaja:
Leena Härkönen

Siellä ne ovat, kissaeläimet, joista taidemaalari Leena Luostarinen parhaiten tunnetaan. Kissat makoilevat Etelä-Karjalan taidemuseon taaemman salin oven pielessä kuin vartioiden.

Kissapedot merkitsivät Luostarisen uralla läpimurtoa, joka osuu 1980-luvulle. Tuolloin Suomessa nousi esiin kolme vahvaa naistaiteilijaa: Luostarisen ohella Marika Mäkelä ja Marjatta Tapiola.

-Se oli historiallinen hetki, kuvaa taidehistorioitsija Marja-Terttu Kivirinta. Hän esitteli näyttelyä Lappeenrannassa, koska kuraattori Otso Kantokorpi on ulkomaanmatkalla.

Kivirinta seurasi Luostarisen uraa toimiessaan Helsingin Sanomien kuvataidekriitikkona. Hän on myös yksi laajan näyttelyluettelon kirjoittajista.

 

Luostarisen töissä on henkisesti ja fyysisesti monia kerrostumia. Väriä voi olla paksulti hennon viivan vieressä. Sisältö viittaa vaikkapa runoilija Charles Baudelairen Pahan kukkiin, kuten pääsalin peräseinällä hehkuva Luola ja vesiputous.

Aiheissa toistuvat kissojen ohella liskot ja käärmeet, ornamentit ja juurakot. Luostarinen haki vaikutteita matkoiltaan New Yorkiin, Aasiaan ja Pohjois-Afrikkaan.

-Maisemat muuttuivat mielenmaisemiksi, Kivirinta sanoo.

Etelä-Karjala on Luostarisen kotikenttää: hän syntyi Porissa vuonna 1949, mutta kävi koulunsa Joutsenossa. Hän aloitti taideopintonsa 14-vuotiaana Lappeenrannan Taiteenystävien piirustuskoulussa.

Luostarisella oli Joutsenossa kakkosasunto, jossa hän teki töitä. Hän myös piti Lappeenrannassa yksityisnäyttelyn vuonna 1998.

Kivirinta harmittelee, ettei Lappeenrantaan ei ole saatu yhtään joutsenmaalausta, vaikka ne liittyivät Luostarisen uralla nimenomaan Saimaan maisemiin.

-Esillä oleva kokonaisuus on silti riittävän moninainen. Siitä haarautuu polkuja moneen suuntaan.

Suuri osa töistä on 1980-luvulta, mutta mukana on muutamia varhaisempia sekä toisaalta 2000-luvun teoksia.

 

Tuottelias Luostarinen maalasi vielä viime keväänä kunnes sairastui. Hän kuoli kesällä.

-Hän on ilman muuta yksi kiinnostavimpia maalareita, mitä Suomessa on ollut, Kivirinta luonnehtii.

Retrospektiivinen näyttely on tätä ennen ollut esillä Helsingin Taidehallissa ja Joensuussa. Sen on tuottanut 167-vuotias Suomen Taideyhdistys.

Nähtävillä on myös videoteos, jossa Luostarinen puhuu työstään, sekä hänen luonnoskirjojaan.

 

Leena Luostarinen – tiikerinpiirtäjä, Etelä-Karjalan taidemuseossa 17.9–8.12. ti-su kello 11-17.

Leena Härkönen