Olkkola-neuvottelut suomalaisten kesken

Savitaipale. Päätöksiä kartanon tulevaisuudesta tehdään ehkä jo tammikuun puolivälissä. Kaikki tarjouksen jättäneet ovat suomalaisia.

Anne Kokkonen

Kartanohotelli Olkkolan hovin tuleva käyttö saattaa olla selvillä jo muutaman viikon kuluttua. Savitaipaleen kunnanhallitus aikoo käsitellä paikallisen arvorakennuksen myyntiä tai vuokrausta seuraavassa kokouksessaan 15. tammikuuta.

— Mahdollisesti silloin jo tehdään päätöksiä, kunnanjohtaja Kimmo Kainulainen arvioi.

Kunta laittoi omistamansa kartanon myyntiin tai vuokrattavaksi sen jälkeen, kun nykyinen vuokralainen irtisanoi vuokrasopimuksensa. Kartano on jäämässä tyhjilleen maaliskuussa.

 

Olkkolan hovia koskenut ilmoitus herätti kiinnostusta Pohjois-Amerikkaa myöten, mutta Kainulaisen mukaan kaikki kolme tarjousta tulivat lopulta suomalaisilta tahoilta. Kiinnostuneiden kanssa käydään nyt jatkoneuvotteluja.

Kaikkien tarjouksensa jättäneiden kanssa ei välttämättä käydä perusteellisia neuvotteluja. Linjaukset tehdään kunnanhallituksen kokouksessa.

Kartano on toiminut vuosikymmenien ajan hotelli- ja ravintolakäytössä, mutta rakennuksen katsotaan sopivan muuhunkin toimintaan. Sitä on ehdotettu muun muassa tutkimus- ja koulutuskeskukseksi ja toisaalta sen on pelätty päätyvän yksityisasunnoksi.

Kimmo Kainulaisen mukaan Olkkola säilyy vastaisuudessakin todennäköisesti hotelli- ja ravintolakäytössä.

Savitaipalelaisten tunneside Olkkolaan on ollut vahva, ja ajatus kartanon myymisestä on monelle vaikea. Tällä kertaa kunnantaloon ei ole tullut paljoakaan Olkkolaa koskevaa suoraa palautetta.

— Mitään laajempaa palautevyöryä ei ole tullut. Ihmiset luottavat siihen, että pystymme tekemään asiassa oikeanlaisia ratkaisuja.

Edellisen kerran Olkkolan myyntiä tai vuokrausta valmisteltiin runsaat 20 vuotta sitten. Silloin venäläissuomalainen yhtiö oli tuomassa kartanoon venäläisiä koulutusvieraita 30 vuodeksi solmitun vuokrasopimuksen turvin.

Suunnitelmat nostattivat niin paljon pahaa verta savitaipalelaisissa, että kunta katsoi viisaimmaksi luopua koko hankkeesta.

 

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen