Categories
Artikkelit

Puhuttuja ja kirjoitettuja sanoja

Runous. Ville Pohjalainen vaihtoi insinööriopinnot kirjoittamiseen. Kustannussopimusta odotellessa hän julkaisee omakustanteita ja lausuu runojaan netissä.

Sari Pullinen

Runot syntyvät ehkä sormenpäissä — tai kenties sittenkin alitajunnassa.

Mitään varmaa lappeenrantalainen Ville Pohjalainen ei uskalla asiasta sanoa, mutta sen hän tietää, että yksittäisen runon alku on usein hyvin pieni, joskus vain yksi sana.

— Tärkeintä on käydä kirjoittamaan, siitä se vähän kerrassaan syntyy. Kun tekstiä on kertynyt runsaasti, pitää alkaa tiivistää, Pohjalainen kuvailee.

Muutama viikko sitten hän sai käteensä toisen omakustanteisen runokirjansa, Nelieliön. Siihen on koottu sekä aiemmin e-kirjoina julkaistuja runoja että uusia.

Sähköinen ympäristö on Pohjalaiselle tuttu. Youtubeen hän on ladannut spoken words -esityksiään. Niissä hän lausuu omia runojaan ja soittaa taustaksi kitaraa. Jotkut esityksistä lähentelevät kuunnelmaa.

Spoken words (suoraan suomennettuna ”puhutut sanat”) operoi taidekentällä jonkinlaisessa välimaastossa. Sen läheisyydestä löytyvät esimerkiksi kirjallisuus ja musiikki, etenkin hiphop.

— Spoken wordissa on tilaa kekseliäisyydelle, kun taas vaikka laulujen sanotuksissa on tiukat säännöt. On olemassa paljon tutkimatonta luovaa aluetta, josta löytyy uusia mahdollisuuksia, Pohjalainen sanoo.

 

Sysäyksen runojen ja proosan kirjoittamiseen antoivat Rautjärven lukion äidinkielenopettaja ja Suomirockin taitavat sanankäyttäjät kuten Pauli Hanhiniemi tai Ismo Alanko.

Esikuvaksi löytyi myös beatnik-kirjailijoita, etunenässä Allen Ginsberg. Pohjalainen haluaa tehdä Charles Bukowski -tyyppisiä rajuja tekstejä tai Ginsbergin vyörytystyyliä.

— Beatnikit kirjoittivat niin paljon kuin tekstiä tuli. Draivi on tärkeä, se hyöky. Se tulee parhaiten esiin, kun runot lausuu ääneen.

”Runopuukko pöytään / vyörytykset päälle / helvetillinen ralli päälle”, Pohjalainen lausuu Youtubessa teoksessaan Ehdotelma todellisuuden luonteen suhteen. Hän on huomannut, että jotkut runot toimivat lausuttuna mainiosti, toiset eivät lainkaan.

Kirjoittaminen sujuu Pohjalaiselta parhaiten flow-mielentilassa ja yksinäisyydessä.

— Kun aloittaa, materiaalia ei ole vielä olemassa, ja joskus tulee mieleen, pystynkö tekemään mitään. Mutta sieltä ne aina tulevat, Pohjalainen on huomannut.

 

Alun perin hänen piti opiskella insinööriksi, mutta kirjoittamisen opinnot kiinnostivat enemmän. Nyt ovat menossa kirjoittamisen aineopinnot avoimessa yliopistossa.

Tällä hetkellä työn alla on novellikokoelma, ja uusi runokokoelma on viittä vaille valmis.

Pohjalaisella on taiteellinen visio, jota hän ei tunne vielä saavuttaneensa.

— Kustantamoihin pääsee parhaiten proosalla, mutta haluan nähdä, miten pitkälle runolla pääsee, Pohjalainen sanoo.

 

Verkon Youtube-palvelusta löytyy kanava Ville Pohjalaisen nimellä.

Ville Pohjalainen

Syntynyt 1987 Rautjärvellä, asui lapsuutensa Torsansalossa.

Asuu Lappeenrannan Sammonlahdessa.

Ylioppilas, opiskelee avoimessa yliopistossa kirjoittamista.

Harrastaa kirjoittamista, musiikkia ja ohjelmointia.

 

Kirjoittaja:
Sari Pullinen