Pentti Itkonen ei pelkää Etelä-Karjalan haastetta

Henkilökunnan rekrytointi pitää ottaa tosissaan. Maakunnallisesta sosiaali- ja terveyspiiristä tulee Etelä-Karjalan suurin työnantaja.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Maakunnalliset sosiaali- ja terveyspiirikokeilut eivät ole oikein onnistuneet Suomessa. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtajaksi valittu filosofian tohtori Pentti Itkonen ei kuitenkaan pelkää haastetta.

Ympyrä sulkeutuu, kun Itkonen palaa 16 vuoden tauon jälkeen töihin Etelä-Karjalaan.

Missään muualla ei ole tehty Kainuun hallintokokeilua lukuun ottamatta yhtä laaja-alaista piiriä kuin Etelä-Karjalassa. Se käsittää erikoissairaanhoidon, perusterveydenhoidon, vanhuspalvelut ja sosiaalihuollon tehtävät.

– Mielestäni tämä perusidea on tulevaisuutta. Luotan enemmän integroituvaan sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmään kuin eriytyvään, jossa valtio hoitaa keskussairaalat ja kunnat perusterveydenhuollon.

– Henkilöstön saatavuus ja syrjäseutujen palvelut voidaan taata paremmin.

Maakunnallisesta sosiaali- ja terveydenhuollosta ei ole kellään vastuuta, vaan se hajautuu erikoissairaanhoitopiirin johtoon ja usean terveyskeskuksen johtoon. Kokonaisvastuuta ei kanna kukaan.

Pentti Itkosen mukaan pikkukunnat ovat aika pitkälle vuokralääkärien armoilla.

– Suuren työnantajan synnyttäminen sosiaali- ja terveydenhuoltoon on ehdottomasti oikea suunta. Iso työnantaja on joustavampi ja pystyy tarjoamaan vaihtoehtoja.

Etelä-Karjalan vetovoima on Itkosen mielestä siinä rajamailla, että se pystyy rekrytoimaan hyvää henkilökuntaa. Asia pitää ottaa nyt tosissaan.

– Kyse on ollut enemmän palkkakilpailusta.

Lappeenrannan kaupungilta oli Pentti Itkosen mielestä todella tärkeä ratkaisu lähteä terveyspiiriin. Päijät-Hämeessä Lahti ei halunnut antaa omaa sosiaali- ja terveystointaan piirille.

– Lappeenranta teki ison päätöksen koko maakunnan ja sen asukkaiden hyödyksi.

Lappeenrannan kaupungin edustajat olisivat valinneet terveyspiirin johtajaksi Kelan vakuutuspiirin johtajan Ilpo Hakulan. Itkonen nousi johtajaksi pikkukuntien äänillä.

Itkonen uskoo yhteistyön sujuvan terveyspiirin suurimman maksajakunnan kanssa. Valintaprosessit eivät aina suju käsikirjoituksen mukaan.

– Kun lähdin vuonna 1992 Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin johtajaksi, Joensuun kaupunginjohtaja Aaro Heikkilä kirjoitti Karjalaisessa, että miten tyhmiä päätöksiä sairaanhoitopiiri tekee. Joensuun kaupungilla olisi hänen mielestään ollut viisaita virkamiehiä. Ei tämä keskustelu ihan uutta minulle ole.

Imatran kaupunki jäi sosiaali- ja terveyspiirin ulkopuolelle. Miten toimitusjohtaja Itkonen vetää sen mukaan?

– Kyse ei politiikasta, vaan kansalaisten palvelujen turvaamisesta. Imatra saa vapaasti ja rauhallisesti harkita asiaa. Toivottavasti piirin toiminta saadaan hyvin alkuun, ettei Imatran liittymiselle ole esteitä.

– Tiedän etukäteen riskit. Jos neljän – viiden vuoden kuluttua meillä ei ole osaavaa henkilökuntaa ja hyviä palveluja, on ihan sama, millainen piiri meillä on.

Pentti Itkosen alaisuuteen tulee lähes 4 000 työntekijää keskussairaalasta ja jäsenkunnista. Sosiaali- ja terveyspiiri on vuoden 2009 alusta maakunnan suurin työnantaja.

– Se on suuri haaste, ja nöyrä pitää olla.

Itkonen aloittaa työnsä toimitusjohtajana viimeistään lokakuun alussa.

– Ihan hyvillä mielin tulen ja kiitän maakuntaa luottamuksesta.

ILKKA KARHU

Kuvateksti

Pentti Itkonen valittiin toimitusjohtajan virkaan uudistajana. Hän ei kerro vielä, miten luuta pyyhkii vuoden 2009 alussa aloittavassa sosiaali- ja terveyspiirissä.

PENTTI ITKONEN

Syntynyt 9.8.1950 Kymissä.

Nykyinen asuinpaikka Nurmijärvi, kesäasunto Joutsenon Karsturannassa.

Perheessä vaimo Arja ja neljä lasta.

Filosofian tohtori Kuopion yliopistosta.

Työskennellyt 1978 alkaen Tiurun sairaalan ja Etelä-Saimaan keskussairaalan talousjohtajana, 1992-2003 Pohjois-Karjalan sairaanhoitopiirin johtaja ja sen jälkeen sosiaali- ja terveysministeriön kehittämispäällikkö.

Harrastuksia murtomaahiihto, golf ja tennis.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen