Uudella ympäristölautakunnalla on pieni toimiala ja isot vastuut

Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta aloitti uutena lautakuntana vuoden alussa. Alkutaival on ollut haastava. Lautakunnan roolissa ja virkavastuuta koskevassa päätöksenteossa on vielä opeteltavaa.

JYRKI NUOTTIMÄKI

LAPPEENRANNAN seudun ympäristölautakunnan puheenjohtajalla Jouni Kempillä (kesk.) on edessään visainen valtuustokausi. Ratkaistavana on monia isoja haasteita esimerkiksi Pien-Saimaan tilan parantamisesta, jätevesiratkaisusta sekä pohjavesien suojelusta.

Haastetta riittää Kempin mukaan siinäkin, että lautakunta toimii ympäristön suojelijan roolissa ja samalla myös luvan antajana sekä valvojana.

– Olemme isojen asioiden vartijoita, ja me joudumme toimimaan monissa päätöksissä viranomaisvastuulla.

Hän uskoo kuitenkin lautakuntatyön toimivan ja tuovan tuloksia, jos lautakunta toimii itsenäisesti ja tekee päätöksensä lakien ja asetusten nojalla.

Kaupunkikonsernissa seudullinen ympäristövirasto on toimialana pieni, mutta koko alueen kannalta sillä on merkittävä rooli.

Toimialalla on 45 työntekijää, joista vakinaista väkeä on Kempin laskujen mukaan 32 henkilöä.

Lautakunnan alkuvuosi on ollut sisäänajovaihetta sekä luottamus- että virkamiehille.

– Olemme tehneet uuteen toimintamalliin liittyvää valmistelutyötä, sovitelleet työntekijöiden toimenkuvia ja opiskelleet lautakunnan tehtäviä ja roolia päätöksenteossa.

Kempin mielestä yhteistyö on toiminut yllättävän hyvin, mutta toimialan tehtäväkokonaisuuden haltuunotossa on tekemistä.

Kempin mukaan lautakunnan toimivaltaa on vielä tarkasteltava ja ratkaistava, mitkä asiat tulevat luottamusmiesten päätettäväksi ja mitkä hoidetaan virkamiesratkaisuina. Lautakunnan johtosääntö on valmisteltavana ympäristötoimessa.

Puheenjohtaja haluaa lautakunnan ratkaistavaksi kaikki merkitykseltään suuret asiat.

Alkusyksystä pohdittavaksi tulevat soiden käyttöä koskevat merkittävät lupa-asiat. Kemppi haluaa alistaa ne lautakunnan päätettäväksi.

Pien-Saimaan tilan parantaminen on Kempin mielestä ehkä lautakunnan tärkein tehtävä alkaneella valtuustokaudella.

Siihen liittyy olennaisesti myös puhtaan juomaveden turvaaminen kaupunkilaisille. Pohjavesivarat eivät riitä, vielä vuosia tarvitaan myös järvestä nostettavaa tekopohjavettä.

– Pien-Saimaan tilaa ei kohenneta yhdellä suurella ratkaisulla, vaan siihen tarvitaan paljon pienempiä tekoja. Jotain on pakko tehdä ja pian.

Työ vaatii Kempin mukaan sitoutumista ja isoja ponnisteluja Lappeenrannan ympäristökunnilta. Se tarkoittaa sitä, että myös maatalous on kytkettävä mukaan.

Puheenjohtaja on toiveikas, koska seudullinen ympäristölautakunta tarjoaa hyvät puitteet järkevälle yhteistyölle.

– Nyt ympäristöasioissa syntyy samansisältöisiä päätöksiä koko alueelle. Pidän hyvänä myös sitä, että virkamiehet saavat aikaisempaa enemmän vertaistukea päätöksilleen.

Kemppi sanoo odottavansa kaupungin jätevesiluparatkaisua syksyn aikana Vaasan hallinto-oikeudelta. Sen jälkeen kaupunki joutuu miettimään uudelleen, mihin se purkaa jätevetensä tulevaisuudessa.

Puheenjohtajan mielestä Saimaa on vaihtoehtona poissuljettu. Järven tila ei jätevesirasitusta enää kestäisi. Vaihtoehtoja on pohdittava myöhemmin syksyllä.

Tulevassa lautakuntatyössä tunteita herättänevät maa-ainesten ottoluvat.

Kempin mukaan lautakunta joutuu tarkastelemaan niitä jatkossa hyvin huolellisesti. Lupien myöntämisessä on iso merkitys äskettäin valmistuneella pohjavesiselvityksellä.

Hän toivoo lupien hakijoilta ymmärtämystä myös kielteisille päätöksille.

– Jos soranotot sattuvat samalle alueelle kuin pohjavedet, lupia ei heru. Perusteet kielteisille päätöksille ovat silloin ympäristöpoliittisia ja muualla kuin pelkästään lautakunnan harteilla.

l l l

Juttusarjassa haastatellaan lautakuntien uusia puheenjohtajia toimialan kuulumisista.

Lappeenrannan seudun

ympäristölautakunta

Puheenjohtaja työnjohtaja Jouni Kemppi (kesk.), varapuheenjohtaja, erityisopettaja Anu Paalanen (sd.), toinen varapuheenjohtaja, maaseutuyrittäjä Ari Alatalo (kesk.), opettaja Markku Aalto (vas.), yrittäjä Timo Eklund (kok.), projektisuunnittelija Sami Jokelainen (vihr.), yrittäjä Piritta Kurttila (kesk.), sisustusarkkitehti, asukastoiminnan ohjaaja Anne-Liisa Lindgren-den Oude (kok.), sairaanhoitaja Tuija Mononen (sd.) kapteeni evp Esa Narvola (kok.), rahoituskoordinaattori Pirjo Pöllönen (kesk.), di Tuomas Rantalainen (myö).

Jouni Kemppi

51-vuotias Empower Oy:n työnjohtaja. Naimisissa, kaksi opiskelevaa lasta ja yksi lapsenlapsi.

Valtuustossa vuodesta 2001 alkaen. Etelä-Karjalan koulutuskuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja.

Puoluekanta: keskusta.

Asuu omakotitalossa Hytissä.

Kirjoittaja:
Jyrki Nuottimäki