Lentokenttäyhtiö painostaa kaupunkia sopimusasiassa

Lappeenranta International Airport, LIA, aikoo purkaa Fly Lappeenranta -kaupan kesäkuussa, jos neuvottelut eivät etene. Kaupungin mielestä ainoa sopimusrikkuri on LIA.

Outi Salovaara

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan lentokenttäbisnekset syksyllä kaupungin pääosin omistamalta Fly Lappeenrannalta ostanut Lappeenranta International Airport -yhtiö eli LIA painostaa kaupunkia lentokenttäasioissa.

Toimitusjohtaja Juha-Pekka Paanasen mukaan kaupunki ei ole hoitanut omaa osaansa sopimuksesta. Paananen väläyttää sen vuoksi koko kauppasopimuksen purkua kesäkuun lopussa.

— Meillä oli selkeä odotusarvo, että Kaupunkiyhtiöt tekee tietyt toimet, jotka edistävät kokonaisuuden etenemistä, Paananen sanoo.

— Meillä on sopimus, josta on tulkintaerimielisyys ja josta halutaan keskustella.

Vaikka LIA lopettaisikin toimintansa, se ei olisi katastrofi. Ilmailulaitos Finavian lentoasemaliiketoiminnan johtajan Reijo Tasasen mukaan Finavia hoitaa nytkin lähtöselvitykset ja muut palvelut monella kentällä omin voimin.

Paananen ei suostu yksilöimään, mitä kaupunki on jättänyt tekemättä. Kaupunkiyhtiöiden vt. toimitusjohtajan ja kaupunginlakimies Eero Immosen mukaan kaupunki on omalta osaltaan täyttänyt kaikki sopimusehdot.

Sen sijaan LIA itse on rikkonut sopimuksen jättäessään 60 000 euron rojaltimaksut maksamatta eräpäivänä kaupungille tai tarkemmin sanottuna Fly Lappeenrannalle. Kaupunki perii rahoja oikeusteitse.

Etelä-Saimaan saamien tietojen mukaan LIA:n talous on ollut kiikun kaakun vuodenvaihteesta lähtien. Paanasen mukaan rojaltit on jätetty maksamatta painostusmielessä, ei maksukyvyttömyyden vuoksi.

Lappeenrannan Seudun Yrityspalvelut -yhtiön toimitusjohtaja Markus Lankinen vastaa nyt lentoliikenteen kehittämisestä Kaupunkiyhtiöiden toimitusjohtajan Tom Hultinin tultua irtisanotuksi. Lankisen lisäksi kentän kehittämisestä neuvottelee kaupunginjohtaja Seppo Miettinen.

KUVATEKSTI

Seppo Rautiovaara

Lappeenrannan lentokentällä muun muassa lähtöselvityksiä hoitava Lappeenranta International Airport LIA väläyttelee kentältä vetäytymistä, mikäli kaupunki ei tule sitä vastaan sopimusneuvotteluissa. Kaupungin mukaan ainoa sopimusrikkomuksen tekijä on LIA.

Flyn tilalle tuli International Airport

Tappiollisesta Fly Lappeenranta -yhtiöstä tuli Kaupunkiyhtiöiden tytäryhtiö 2009.

Liiketoiminnan osti kolmen liikemiehen Lappeenranta International Airport -yhtiö syksyllä 2010 150 000 eurolla.

LIA:n piti maksaa rojalteja 2 euroa/lentomatkustaja Fly Lappeenrannalle.

Rojalteilla piti kuitata Flylle jääneet yli miljoonan euron velat noin 10 vuodessa.

LIA on jättänyt maksamatta 30 000 matkustajan rojaltit eli 60 000 euroa.

Mahdollisesti Fly Lappeenranta lopetetaan ja sulautetaan emoyhtiöönsä Kaupunkiyhtiöt Oy:öön.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara