ANNE KOTIHARJU
Lappeenrannan kaupunki joutuu suurimmaksi maksajaksi Kanavansuun Huhmarniemen asuinalueen saastuneen maan puhdistamisessa. Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina lopullisen sopimustekstin. Siinä kaupungin osuudeksi noin kuuden miljoonan euron kustannuksista tulee 56,7 prosenttia.
Saastuttajatahoa edustava UPM-Kymmene Oyj maksaa kustannuksista 43,3 prosenttia.
Kaupunki vastaa ympäristöluvan mukaisen kunnostamisen rakennuttamisesta ja muodostaa sitä varten organisaation. Urakoitsijaksi on jo valittu YIT.
Laki- ja liiketoimintajohtaja, kaupunginjohtajan varamies Seppo Miettinen kertoo, että pitkään jatkuneet neuvottelut vastuista on nyt saatu loppuun.
– Asukkaiden kanssa, jokaisen erikseen, on tehty sopimukset ja se asia on ratkennut. Urakoitsija on valittu ja UPM-Kymmenen kanssa on sovittu.
Asukkaat joutuvat evakkoon syyskuun alussa, jolloin varsinaiset maansiirrot alkavat. Alustavia töitä tehdään jo elokuussa. Työ vie kolmisen kuukautta ja evakkoaika vaihtelee yhden ja kolmen kuukauden välillä.
Kaupunki toivoo vielä saavansa avustusta valtiolta kustannuksiinsa. Lisäksi kaupungin kustannuksista vakuutusyhtiö maksaa 440 000 euroa.
– Kesän aikana käymme vielä valtion kanssa neuvottelut siitä, miltä osin valtio osallistuu hankkeen loppuun saattamiseen. Vakuutusyhtiön kanssa on neuvottelut käyty ja kaupunki saa osan vakuutuksesta.
Saastuneen maan loppusijoituspaikka on edelleen päättämättä.
Varkaansaareen
ei asutusta
Huhmarniemeen nykyisin manneryhteydessä olevaa Varkaansaarta ei rakenneta asuinalueeksi.
Kaupungin ja UPM-Kymmenen sopimukseen sisältyy kohta, jonka mukaan Varkaansaaren asuinkaava kumotaan ja saaren kaupungin omistuksessa olevat puistoalueet siirtyvät takaisin UPM-Kymmenen omistukseen.
– Varkaansaaressa on nyt asuinkaava päällä, mutta saarta ei ole koskaan rakennettu eikä sinne ole viety kunnallistekniikkaa. Saari oli aikanaan osa Huhmarniemen kaavoitussopimusta. Sen puistot tulivat kaupungin omistukseen ja varsinaiset tontit omistaa rakennusliike, nykyisin ilmeisesti konkurssipesä.
– Alueet siirtyvät UPM-Kymmenen omistukseen ja heidän puhdistettavakseen.
Varkaansaaressa sijaitsi aikanaan varsinainen saha. Siellä valmistetut sahatuotteet kuljetettiin kapean salmen yli kastelualtaaseen ja tapulialueelle mäen päälle.