Tuntematon Öljypuu Oy tekee valkosipuliherkkuja käsityönä

Ilkka Tihveräisen perustama yritys on useimmille lappeenrantalaisillekin edelleen vieras.

OUTI SALOVAARA

Lappeenrannan Paatsamakadulla sijaitsevan Öljypuu Oy:n valikoimissa on noin

25 tuotetta, joista suurin osa on erilaisia valkosipulituotteita:

majoneesia, hyytelöä, salaattia, salaatinkastiketta tai marinoituja

valkosipulinkynsiä. Lisäksi Öljypuu myy oliiveista valmistettuja herkkuja

sekä oliiviöljyjä.

Kolme ihmistä Suomessa ja 15 osa-aikaista Svetogorskissa työllistävän

yrityksen tuotevalikoima on runsas ja palkittu – esimerkiksi

valkosipulifestivaaleilta Öljypuulla on iso joukko palkintoja – mutta

Lappeenrannan seudun ihmiset eivät vieläkään kovin hyvin tunne yhtiötä tai

sen tuotteita.

-·Alueen ihmisistä 6-7 prosenttia tietää meidän tuotteemme ja noin kaksi

prosenttia ostaa niitä, arvioi toimitusjohtaja, keittiömestari Ilkka

Tihveräinen.

Vanhan kansakoulun

keittiöstä liikkeelle

Ruokolahdelta kotoisin oleva Tihveräinen perusti Öljypuun 1989 Heinävedellä

”vahingossa”, jäätyään työttömäksi. Aluksi hän toi Suomeen kreikkalaisia

oliiviöljyjä, oliiveja ja herkkutuotteita.

Kesällä 1991 Tihveräinen alkoi ystävän äidin esimerkin innoittamana

valmistaa marinoituja valkosipuleita vanhan kansakoulun keittiössä. Siellä

valmistui myös salaatinkastiketta ja hunajavalkosipulia, ja valkosipuli

vakiintui yrityksen tuotteiden pääraaka-aineeksi.

Vuonna 1992 Öljypuu muutti Lappeenrantaan lähemmäksi Tihveräisen

synnyinseutuja. Tuotevalikoima alkoi kasvaa 1-2 tuotteella vuodessa.

Liisa Weijon Tihveräinen palkkasi kahdeksisen vuotta sitten ja Paula

Kankaanrannan reilu vuosi sitten.

-·Työntekijät ovat kaikkein tärkein asia, koska tämä on hyvin pitkälle

käsityötä, sanoo Tihveräinen ja kehuu Paulaa ja Liisaa erinomaisiksi

työntekijöiksi.

Helsingin Aleksanterinkadulle Öljypuu perusti viisi vuotta sitten oman

myymälän, jossa on yksi vakituinen työntekijä.

Lappeenrannassa Kauppakadulla olleen myymälän toiminta hiipui muutama vuosi

sitten muun muassa keskustan liikennejärjestelyjen vuoksi.

Valistuneita

eläkeläisiä

Lappeenrannan ja Imatran seudulla kaikki isoimmat elintarvikeliikkeet

myyvät Öljypuun tuotteita, ja Helsingissä niitä on myynnissä parissa

elintarvikeliikkeessä. Lisäksi yrityksen tuotteita myydään esimerkiksi

Kouvolassa, Lahdessa, Keravalla ja suoramyyntinä Pohjois-Suomessa.

-·Öljypuun tuotteita ostavat valistuneet eläkeläiset, jotka ovat nähneet

muutakin kuin Suomea, ja nuoret ihmiset, luonnehtii Tihveräinen.

Öljypuu satsaa myös tuotteidensa pakkauksiin, vaikka karut suomalaiset

eivät hevillä halua maksaa pakkauksesta ylimääräistä.

Lasipurkkeja ei enää valmisteta Suomessa, ja niitä Öljypuu joutuu ostamaan

jopa Italiasta asti. Nykyisin yhtiön lasipurkeissa on myös viehättävät

etikettikortit, jotka Tihveräisen elämänkumppani, taiteilija Heli Pukki, on

maalannut.

Yrittämistä ei

voi opettaa

Öljypuun liikevaihto oli viime vuonna noin 330 000 euroa.

-·Yrittäjänä selviää, jos pitää langat tiukasti käsissään, sanoo

kustannusseurantaa korostava Tihveräinen.

-·Yrittämistä ei voi opettaa. Jos idea tai tuote puuttuu, se ei ole mitään

yrittämistä.

Hän ei jaksa innostua valituksista, että nuoret tuntevat vähäistä intoa

yrittäjyyteen. Tihveräisen mielestä puheiden ja yrittäjyysopetuksen sijasta

yhteiskunnan pitäisi parantaa yrittämisen edellytyksiä. Sen voisi tehdä

esimerkiksi helpottamalla työllistämistä tulemalla pienyrityksiä vaikka

sosiaalikuluissa tai vakuusasioissa vastaan.

-·Jos pienessä yrityksessä tekee 50 000 euron investoinnin, sillä saattaa

jo työllistää kaksi ihmistä. Suurteollisuus ei miljardi-investoinnillakaan

työllistä kuin ehkä 10 ihmistä.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Herkkuja valkosipulista. Ilkka Tihveräinen ja Paula Kankaanranta

purkittavat valkosipuliherkkuja.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara