Antiikki- ja keräilytavara rantautui Simpeleelle

Perjantaina kauppiaat purkivat laatikoista keräilijöiden aarteita.

PÄIVI VENTO

Perjantaina Simpeleen yhteiskoulun urheiluhallissa eri puolilta Suomea saapuneet antiikki- ja keräilytavarakauppiaat purkivat laatikoitaan sekä järjestelivät myyntipöytiään. Lauantaina puolen päivän maissa lämpötila kohoaa hallissa saunalukemiin ja tunnelma kattoon. Kauppiaitten mukaan Simpeleen antiikkimessut poikkeavat monista mukavan ilmapiirin ansiosta.

­·Täällä Simpeleellä parasta on mukavat ihmiset, joihin saa tutustua, sanoi espoolainen Irma Wallin. Aviomies Teuvo myöntelee vieressä. Irma Wallin jättää lauantain ja sunnuntain aikana myyntipöydän moneen otteeseen miehensä haltuun ja lähtee kiertelemään ja katselemaan kaikkea tarjontaa.

­·Minulle antiikin ja keräilyn kesäpäivät ovat myös kesätapahtuma.

Wallinit aloittivat keräilyharrastuksen kunnolla eläkkeelle päästyään. Nyt talon kellari on täynnä keräilytavaraa.

­·Me olemme sen verran iäkkäitä, ettemme jaksa käydä kesässä kuin neljät messut.

Kuinka espoolaiset sitten itärajalle joutuivat on kesäpäivien projektipäällikkö Reijo Sinkkosen ansiota. Sinkkonen oli ollut markkinoimassa Lappeenrannan alan messuilla Simpeleen tapahtumaa.

­·Huomaisin, että Wallinit myyvät tavaraa näppärästi, joten menin puheille ja kutsuin tänne, Sinkkonen muistelee viiden vuoden takaista tapahtumaa.

Irma Wallin kerää itselleen tällä hetkellä Oiva Toikan tuotantoa. Myynnissä heillä on lähinnä koriste-esinettä laidasta laitaan.

­·Pitää olla krääsääkin, koska koskaan ei voi tietää, mitä ihmiset keräävät, Wallinit valistavat.

Imatran Keräilykirppiksen Veijo Bruun on arkipäivät töissä liikkeessään, joten messuille hän jaksaa pakata tavarat aika harvoin. Simpeleen kesäpäiviä hän pitää mukavana poikkeuksena messutarjonnan joukossa.

­·Päivien aikana on paljon oheistoimintaa. Normaalistihan antiikkimessuilla on myyntitapahtuman lisäksi vain arviointia. Täällä pidettävät luennot ovat valtavan hyviä, sillä jos mitä, niin tietoa jokainen keräilijä tarvitsee.

Bruun imee messuilla tietoa myös messuhallissa; tuotteiden hintoja on hyvä panna merkille.

Antiikkimessuja Bruun pitää keräilijän paratiisina.

­·Missään muualla keräilijällä ei ole edessään tällaisia valikoimia kerralla kuin messuilla. Hyvä löytö on aina keräilyn suola.

Apteekin

varastosta

Ruokolahtelainen Olga Frankenhauser on uusi kasvo keräilypiireissä. Viime kesänä hän oli ensimmäistä kertaa mukana Simpeleen päivillä. Frankenhauserin ja hänen työntekijänsä Rauni Kekkonen asettelevat myyntipöydälle vanhoja pulloja ja lasipurkkeja. Suurin osa myydään tyhjillään, osassa pienistä purkeista on ihovoidetta, yrttimausteita tai teetä. Kaikki tarvikkeet on itse keräilty ja viljelty sekä valmistettu.

Frankenhauser kertoo tekevänsä työtä kurssiopettajana sekä viljelevänsä yrttejä ynnä muuta. Keräilyharrastajien porukkaan hän joutui vahingossa.

­·Ostin Uudenkaupungin apteekin varaston, eli pulloja, purkkeja ja korkkeja. Ajattelin vanhojen purkkien sopivan kivasti näille tuotteille, joita myyn.

Vanhaa lasitavaraa on yli oman tarpeen, antiikkimessut ovat sopiva paikka saada tavara vaihtamaan omistajaa.

­·Me emme ole mukana kullan kiilto silmissä, vaan siksi, että nämä messut osoittautuivat viime vuonna antoisiksi. Täällä on mukavia ihmisiä ja tapahtuman henki on upea, Olga Frankenhauser sanoo apteekkilasin keskeltä.

III

Antiikin ja keräilyn kesäpäivät Simpeleen yhteiskoululla tänään ja huomenna kello 10-16.

PÄIVI VENTO

Kuvatekstit

Vanhaa lasia. Olga Frankenhauserin (vas.) ja Rauni Kekkosen myyntipöydällä on pääteemana vanha apteekkilasi.

Tule ja osta. Värillinen lasi on nyt muotia.

Kirjoittaja:
Päivi Vento