Imatran kaupunki hakee työrauhaa kolmen vuoden vakautussopimuksella

Palkat maksetaan sopimusten mukaan eikä lomautuksia tule. Työntekijöiden on hyväksyttävä henkilöstön supistukset.

HANNU OJALA

Imatran kaupungin henkilöstöpolitiikka vakautetaan kolmeksi seuraavaksi vuodeksi työntekijöitä ja päättäjiä sitovalla tulevaisuussopimukseksi nimetyllä ohjelmalla.

Ohjelma velvoittaa työnantajaa noudattamaan reilun pelin henkilöstöjohtamista. Konkreettisena tavoitteena ohjelmaan on kirjattu myös määräaikaisten työsuhteiden vakinaistaminen.

Työntekijät totutetaan ohjelmassa ajatukseen, että kaupungin työvoima vähenee ja töiden uudelleen järjestämisessä toimivalla johdolla on vapaus merkittäviin uusiin linjauksiin.

Kaupunginhallitus käsittelee sopimusluonnosta maanantaina ensimmäisen kerran tiedoksiantona. Osapuolten odotetaan allekirjoittavan asiakirjan elokuun aikana.

Sopimusluonnos on kirjoitettu henkilöstöjohtaja Jaana Utin ja luottamushenkilöiden Kotkassa kesäkuussa käymien keskustelujen pohjalta. Luonnosta ei ole käsitelty työntekijöiden luottamuselimissä.

Ohjelman taustalla

heikkenevä talous

Kotkan keskustelujen lähtökohtana oli varautuminen heikkenevään kuntatalouteen. Kirjatulla ohjelmalla pyritään henkilöstöjohtaja Jaana Utin mukaan siihen, että ennakoitua myrskyä ei oteta vastaan valmistautumattomana, vaan sovittujen toimintaperiaatteiden mukaisesti.

Luonnoksessa Imatran kaupunki pidättäytyy lomautuksista ja puuttumasta lomarahoihin. Työntekijöille ei myöskään ehdoteta palkanalennuksia tai sopimusten mukaisten palkankorotusten siirtämistä.

Vastavuoroisesti työntekijäpuolen on pidättäydyttävä yleisten sopimusten ulkopuolisista korotuksista. Ohjelma velvoittaa molempia osapuolia luopumaan myös sopimusrajoilla kikkailusta, ja tilalle on tulossa reilun tulkinnan periaate.

Eläkkeelle ei painosteta,

osa-aikaeläke harkitaan

Ohjelmalla henkilöstöpolitiikka ottaa etäisyyttä ennenaikaiseen eläköittämiseen. Ketään ei painosteta eikä kannusteta eläkkeelle kustannussyiden takia.

Poistuman aiheuttamia vapautuneita paikkoja ei täytetä automaattisesti, vaan tarve on määrä tarkastella tapauskohtaisesti.

Osa-aikaeläköitymisessä korostuu tulevaisuudessa työnantajan etu. Järjestelyn edellytyksenä on, että työ järjestäminen on tarkoituksenmukaista. Samaa politiikkaa noudatetaan myös palkattomissa virkavapauksissa. Virkavapaus ei saa rasittaa muuta työyhteisöä.

Jos budjetti ylittyy yllättävästi, Imatralla halutaan välttää päätöksiä ehdottomista sijaiskielloista. Myös alemman ammattitason osaajien käyttö säästösyistä kuuluu kiellettyjen toimenpiteiden listalle.

Imatran kaupunki yhteisönä ei tulevaisuudessa katsele hyvällä, jos henkilöstö tai virkamiesjohto avaa sisäisen keskustelun julkisuudessa.

Sopimusluonnoksen selitysosassa arvioidaan, että yleisönosastokirjoittelu ei ole hyvä tapa viedä henkilöstöpolitiikkaa eteenpäin. Henkilöstö patistetaan ruotuun myös takana puhumisen, huhujen levittämisen ja ruikuttamisen paheista.

Kirjoittaja:
Hannu Ojala