Etelä-Karjalan väestö väheni alkuvuonna satoja henkiä

Lappeenranta jäi väestökehitystilastossa runsaasti miinukselle. Imatralla väkiluku lähenee uhkaavasti jo 30 000 asukkaan rajaa.

TENHO TIILIKAINEN

Etelä-Karjalan väkiluku oli kesäkuun lopussa 353 henkilöä alempi kuin vastaavana aikana vuosi sitten. Puolivuotistilasto ei kuitenkaan kaikilta osin kerro koko totuutta, vaikka maakunnan väestön määrä on jo usean vuoden ajan laskenut vuosittain useilla sadoilla henkilöillä.

Erikoista alkuvuoden tilastossa on Lappeenrannan väkiluvun väheneminen 117 henkilöllä. Lappeenrannan väkimäärätaseen veti miinukselle ennen kaikkea paikkakunnalta pois muuttaneiden henkilöiden määrä, joka oli selvästi suurempi kuin Lappeenrantaan muuttaneiden määrä. Ero selittyy kaupunginjohtaja Markku Anderssonin mukaan koulunsa päättäneillä ja Lappeenrannasta pois muuttaneilla opiskelijoilla. Uusien opiskelijoiden myötä Lappeenrannan väkiluku kasvaa syksyllä ja Andersson uskoo, että kokonaistase on vuoden lopussa edelleen positiivinen.

­·Kieltämättä tämän kesän miinusmerkkinen luku on aika suuri.

Lappeenrannan naapurikunnista Taipalsaari ja Lemi kasvattivat alkuvuoden aikana väkilukuaan.

Lemillä kasvu oli 12 ja Taipalsaarella peräti 64 henkilöä. Markku Andersson uskoo, että ainakin osa Taipalsaarelle muuttajista on ollut lappeenrantalaisia.

Imatralla uhkana

jo 30 000 raja

Imatran väkiluku aleni ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana 117 ihmisellä. Tahti on tuttu jo vuosien takaa. Imatralla kuolleiden määrä on huomattavasti syntyneiden määrää suurempi. Lisäksi muuttotase on reippaasti miinuksella.

Jos Imatran väkiluku alenee loppuvuodesta ja ensi vuoden alkupuoliskolla samaan tahtiin, niin kaupungin väkiluku sukeltaa alle maagisen 30 000 asukkaan rajan. Tilastokeskuksen ennusteissa Imatran on arvioitu kuihtuvan noin 28 000 asukkaan kaupungiksi parissa vuosikymmenessä.

­·Jos väestömäärä on ensi vuoden toukokuun lopussa alle 30 000, niin tällä on vaikutus myös syksyn kunnallisvaaleihin. Valtuuston valitaan tuolloin enää 43 jäsentä nykyisen 51 sijaan, hallintojohtaja Hannu Tsupari muistuttaa.

Ruokolahdella oli kesäkuun lopussa 6 039 asukasta. Kunnan väestömäärä saattaa painua vuoden lopussa alle 6 000 asukkaan rajan, sillä alkuvuoden aikana väestötappiota tuli 12 henkilöä.

Kärkikunnista Parikkala kasvatti väestömääräänsä vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana kolmella henkilöllä. Kasvu selittyy paitsi Suomen sisällä tapahtuneella muuttoliikkeellä myös maahanmuuttajilla.

MAAKUNTA sivu 9

Kirjoittaja:
Tenho Tiilikainen