Mattilan lampi kunnostetaan aikaisintaan ensi vuonna

Fosforin saostamisella pyritään parantamaan veden laatua.

KAARINA PALLETVUORI

Mattilan lammen alueen kehittämiseksi aletaan laatia yleissuunnitelmaa Lappeenrannassa. Lisäksi tekninen toimiala kokeilee lammessa fosforin saostamista veden laadun parantamiseksi.

Kaupunginhallitus on antanut tekniselle toimialalle ja vapaa-aikatoimelle tehtäväksi laatia yhdessä Mattila-Mäntylän asukasyhdistyksen kanssa yleissuunnitelma Mattilan lammen alueen virkistyskäytön kehittämisestä.

Tarkoituksena on muotoilla lampea paremmin virkistyskäyttöön sopivaksi. Lisäksi tutkitaan lammen pohjavesien virtauksia ja veden vaihtumista. Suunnitelma tulee sisältämään kustannusarvion ja toteutusaikataulun.

­·Suunnitelman laatiminen voi alkaa jo loppukesästä, mutta talousarviovarauksissa asia etenee aikaisintaan ensi vuonna, sanoo Lappeenrannan kaupungin suunnitteluinsinööri Pentti Multaharju.

Hankkeen kustannukset riippuvat hänen mukaansa kokonaan siitä millaiseen suunnitelmaan päädytään.

Varsinaisiin kunnostustöihin päästään aikaisintaan ensi keväänä tai kesänä.

Rehevöityminen uhkaa lampea

Omana hankkeenaan lammella kokeillaan fosforin saostamista veden laadun parantamiseksi. Kokeilu saatetaan toteuttaa jo ennen yleissuunnitelman valmistumista.

Saimaan vesiensuojeluyhdistys on selvittänyt Mattilan lammen veden tilaa. Yhdistyksen mukaan veden fosforipitoisuus ja planktonin määrä ovat vuonna 2002 olleet lievästi rehevälle vedelle tyypillisissä määrissä.

Vuonna 1999 pitoisuudet ovat olleet selvästi suurempia.

­·Kasvavat ravinnepitoisuudet aiheuttavat lisääntyvää rehevyyttä. Se näkyy sekä levän että vesikasvillisuuden määrän kasvussa, sanoo tutkija Matti Jantunen Saimaan vesiensuojeluyhdistyksestä.

Vaikka viime vuoden pitoisuudet eivät olleet hälyttävän korkeita, viittaavat vertailuluvut siihen, että pitoisuudet voivat uudelleen myös kohota.

­·Mattilan lampea käytetään uimapaikkana, ja uijista irtoaa veteen ravinteita. Lisäksi fosforia nousee pohjasta. Myös ilmasta tulee laskeumana ravinteita veteen, sanoo Jantunen.

Fosforin saostuksessa liukoinen fosfori muutetaan alumiini- ja rautasuoloja käyttämällä kiinteään muotoon. Syntynyt sakka laskeutuu lammen pohjalle.

Saostus voidaan toteuttaa esimerkiksi levittämällä saostuskemikaali lopputalvella jään päälle. Aineet painuvat jään läpi ja fosforipitoisuus laskee jo ennen jäiden sulamista.

Koska Mattilan lampi on pohjavesiesiintymä, täytyy ennen kunnostustöiden aloittamista selvittää Kaakkois-Suomen ympäristökeskukselta tarvitaanko toimenpiteisiin lupa.

Saimaan vesiensuojeluyhdistys on arvioinut, että saostuksen hinnaksi tulisi noin 300­-600 euroa.

MIKA STRANDÉN

Kuvatekstit

Tuleva uimamies. Juho Kilo pääsee mahdollisesti jo ensi vuonna tutkailemaan kunnostettua Mattilan lampea.

Kunnostusta vailla. Asukasyhdistys on ollut huolissaan Mattilan lammen kunnosta.

Kirjoittaja:
Kaarina Palletvuori