Rautjärveltä löytyi tiistaina kolmet avoimet ovet

Kulttuuriviikko tarjosi käsityötuotteita sekä annoksen paikallishistoriaa.

PÄIVI VENTO

Rautjärven kulttuuriviikon toisena päivänä juhlittiin käsityökeskuksen 20-vuotispäiviä. Kunnan kulttuuritoimi puolestaan tarjosi mahdollisuuden päästä tutustumaan Miettilän Kuntalassa sijaitseviin Kollaa -huoneisiin ja kotiseutumuseon esineistöstä koottuun näyttelyyn.

Käsityökeskuksella eläkkeellä oleva suutari Martti Kojo ja kuvataiteilija Marjaana Tykkyläinen antoivat työnäytöksen. Auringonporotuksesta saattoi paeta sisätiloihin tutkimaan varsin mielenkiintoista näyttelyä Rautjärven kunnan lahjaesine-ehdotuksista.

Kunta ja käsityökeskus järjestivät talvella tuotekilpailun, jossa siis etsittiin lahjaesinettä kunnalle sekä matkamuistoksi tai kuntalaistenkin ostettavaksi soveltuvaa muistoesineitä. Keväällä esiteltiin neljä kärkeen sijoittunutta. Nyt esillä oli suuri joukko ei palkituista ehdotuksista. Erittäin mainioksi ideaksi osoittautui Puun muodot -työ, joka koostui pienistä, keskisuurista ja suurista munista, matalista ja syvistä pesistä, rasioista ja reikälevyistä.

Tekijä oli käsityönä käsisahaa, puukkoa ja hiekkapaperia käyttäen valmistanut munia kolmestatoista eri puulajista satoja kappaleita. Tämä lahjaesine ei ehkä niinkään soveltuisi kunnan viralliseksi muistamiseksi, vaan ihmisten viemiseksi toisilleen.

­·Vaikkapa perhe voisi valita oman pesällisen tai jokainen voisi valikoida oman persoonallisen kokoelmansa, kertoo tekijä esitteessään. Kilpailussa vain palkittujen töiden tekijät on paljastettu.

Puumunien valmistaja toteaa, että monilla on kotonaan marmorista, kivestä tai muusta materiaalista sorvattuja munia. Puumunat ovat harvinaisempia. Munan muoto on kaunis ja siinä puun omat muodot korostuvat, syyt muuttuvat joustaviksi kaariksi.

Palkitsematta oli jäänyt myös mainio paperimassainen laatokanlohi. Tekijä ehdottaa, että laatokanlohen oheen kuuluisi sanallinen kuvaus laatokanlohesta, Hiitolanjoesta sekä kartta, mistä joen löytää.

Tekijöitä olivat innoittaneet Haukkavuori, siika, karhut, Rautjärven vaakuna, metsä ja puu.

Miettilässä

hiljaista

Kollaa huoneisiin pääsee tutustumaan soittamalla Kollaa -toimikuntaan kuuluville miettiläläisille Jorma Innalalle tai Kalervo Varikselle, joista jälkimmäinen oli tiistaina esittelemässä paikkoja.

­·Me tulemme avaamaan ovat parillekin ihmisille, Kalervo Varis kertoo. Korvausta esittelystä ei kukaan maksa, mutta siihen ei velvoiteta sitoutumaankaan. Jos ei ole kotonaan eikä pääse, niin ei tarvitse kuin harmitella.

Varis kertoo ihmisten olevan ylivoimaisesti kiinnostuneimpia tarkka-ampuja Simo Häyhästä kertovasta materiaalista. Myös marttojen astiat kiinnostavat. Kollaa -huoneissa on monta mielenkiintoista yksityiskohtaa, kuten 1941 otettu kuva Kuntalassa sijainneesta suojeluskuntatalosta. Venäläiset pommittivat valtavan rakennuksen hajalle.

Suojeluskuntatalon kohdalle on myöhemmin rakennettu niin kutsuttu terveystalo, jonka alakerran huoneistoon kunta muutama vuosi sitten rakensi näyttelyn kotiseutuesineistöstään.

Näyttelyä esitteli miettiläläinen Matti Kuusa. Kun lähes puolet avointen ovien ajasta oli kulunut, kukaan ei ollut vielä eksynyt paikalle.

­·Kyllä tämä näyttely aika hyvin suojeltu kohde on, koska tämä ei ole koskaan auki eikä tänne myöskään ole viitoitusta, Kuusa sanoi ja mietti, kannattaisiko paikkaa yrittää pitää avoinna.

­·Valvontaahan se vaatisi.

Kollaa -huoneilla kävi parin tunnin aikana kymmenkunta henkeä.

­·Täällä jatkuvasti käy väkeä. Joskus on lähdettävä useamman kerran päivässä esittelemään, mutta voi myös olla pitkäkin tauko, Kalervo Varis selvitti.

PÄIVI VENTO

Kuvatekstit

Satoja munia. Puun muodot-tuotteessa jokainen puulaji on omassa laatikossaan. Valittavana on kolmeatoista eri puuta kolmessa eri koossa.

Soitolla auki. Kollaa-huoneet ovat tilauksesta avoinna, ryhmän ei tarvitse olla suuri, kun esittelijä saapuu, jos vain on paikkakunnalla.

Tuttuja esineitä. Kotiseutuesineistönäyttelyssä oli paljon Matti Kuusalle tuttuja tavaroita, sillä hänen kotipaikaltaan tuotiin aikanaan peräkärryllinen vanhaa esineistöä museolle. Tämä voikaulin ei ole omasta kodista.

Kirjoittaja:
Päivi Vento