Terälehdistä tehty polku johdattaa Kukkaisnäyttelyyn

SARI PULLINENHiki virtasi joutsenolaisen Helena Hietamiehen otsalla, kun hän ripusti maa

SARI PULLINEN

Hiki virtasi joutsenolaisen Helena Hietamiehen otsalla, kun hän ripusti maanantaina Joutsenon pääkirjaston lehtienlukusaliin tiffanylasitöitään. Tämän viiden työn kukkaissarjan hän oli tehnyt jo ennen kuin Saimaan kulttuuri- ja taideyhdistyksen Saikun kukka-aiheisesta näyttelystä oli tietoakaan.

­·Tämä on ensi kerta, kun osallistun näyttelyyn, Hietamies kertoi.

Kukkaisnäyttelystä saa esimakua jo kirjaston ulkopuolella. Ulko-ovelle kulkijan johdattaa Saara Pakarisen kukkien terälehdistä kokoama polku. Kirjaston sisällä kukat kukkivat paitsi tauluissa, huiveissa ja keramiikassa, myös esimerkiksi tuolissa, mikä on Liisa Lousan oivallus.

Ikonimaalaus alkoi kuin itsestään

Helena Hietamiehen suunnitelmissa on joskus koota aivan omakin näyttely, sillä tiffanylasiteosten lisäksi hän tekee myös taidekäsitöitä sekä maalaa ikoneita ja posliinia.

­·Olen saanut taiteen tekemisen synnynnäisenä lahjana. Se tarve tulee sisältäpäin, Hietamies luonnehti.

­·Tykkään luonnosta ja saan siitä voimia sekä uusia oivalluksia, joita sitten suunnittelen ja toteutan.

Ikonien maalaus on ollut Hietamiehelle tärkeä harrastus jo pitkään.

­·En tiedä, onko sillä tässä merkitystä, että ukkini oli ortodoksi. Minun vaan piti jostakin syystä käydä maalaamaan ikoneita.

Hän kouluttautui ensin Lappeenrannassa Marjatta Pesun oppilaana, ja sen jälkeen hän on opiskellut ikonimaalausta kirjoista.

­·Ainahan on kehittymisen varaa, Hietamies muistutti.

III

Saimaan kulttuuri- ja taideyhdistyksen Kukkaisnäyttely Joutsenon pääkirjastossa 28. elokuuta saakka. Esillä muun muassa akvarelleja, puupiirroksia, öljymaalauksia, käsin sidottuja kirjoja, keramiikkaa, silkkihuiveja ja grafiikkaa.

SARI PULLINEN

Kuvateksti

Lasiruusuja. Helena Hietamies toi näyttelyyn kukka-aiheisia tiffanylasitöitään. Tällä hetkellä lasille päätyy enimmäkseen enkeliaiheita.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen