Kari Toivonen arvioi satoja esineitä antiikkipäivillä

Antiikin asiantuntija kehui Simpeleen kesäpäivien näyttelytarjonnan.

PÄIVI VENTO

Antiikin ja keräilyn kesäpäivillä Simpeleellä saattoi viihdyttää itseään kuuntelemalla, kun antiikin asiantuntija Kari Toivonen arvioi ihmisten tuomia esineitä. Toivonen jaksaa innostua jokaisesta eteen tuodusta pannusta taulusta, maljakosta, rahasta, mistä vaan. Lauantaina ja sunnuntain aikana kesäpäivillä sadat esineet pääsivät kokeneen arvioijan käsiin.

Parikkalalaiset Leena ja Sebastian Nykänen kiikuttivat arviointinurkkaan taulun ja kipsipatsaan. Taulun oli maalannut Uuno Soldan. Taulun alkuperäiset kehykset saivat kiitosta Toivoselta, vaikka olivatkin jo vähän rikki.

­·Kehykset voisi korjata, mutta ei se toimita, sillä palan puuttuminen on vain elämää.

Toivonen kertoi työn hinnaksi 500 euroa.

Huomattavat

näyttelyt

Antiikin ja keräilyn kesäpäivät pidettiin nyt viidettä kertaa. Järjestäjän, Lions Club Simpeleen, yleisömäärätavoite täyttyi, eli messualueella pyöri viikonlopun aikana noin 2 000 henkeä. Ensimmäisillä antiikkipäivillä päästiin huimaan yleisömäärään, yli 3 000 vieraaseen.

­·Mutta silloin paikalla oli televisio, projektipäällikkö Reijo Sinkkonen muistuttaa. Hän oli nytkin ollut yhteydessä tuottaja Kari Tervoon, mutta Antiikkia, antiikkia -ohjelma pyritään aina tekemään uusissa ympäristöissä.

Oli paikalla television kuvausryhmä tai ei, esineiden tunnistuttaminen ja arvioittaminen jaksaa kiinnostaa. Lauantaina Kari Toivosen ”työpöydän” edessä oli pahimmillaan kolmenkymmenen hengen jono.

­·Aina harvemmin tuodaan niin sanotusti olematonta tavaraa, Toivonen kertoo. Ihmiset alkavat oppia. Toivonen ja Wenzel Hagelstam aloittivat arvioinnin julkisilla paikoilla 25 vuotta sitten, Helsingissä Stockmannilla.

Toivonen kertoo Suomessa järjestettävän vain kahdet todelliset antiikkimessut, Pro-messut ja Suomen taide- ja antiikkikauppiaitten yhdistyksen messut. Loput tapahtumat ovat Simpeleen kesäpäivien tapaisia antiikin ja keräilyn tapahtumia. Tästä yhä kasvavasta massasta Toivonen on valmis nostamaan Simpeleen messut kärkeen.

­·Täällä kulttuuritarjonta on erittäin huomattavaa, sillä näyttelyt ovat valtakunnallisesti mitattuina merkittäviä. Näytteillä on esineistöä yksityiskokoelmista, joita ei ole koskaan aiemmin esitelty yleisölle. Tämä kertoo siitä, että projektipäällikkö Sinkkonen on saanut ujutettua lonkeronsa alalle hyvin.

Näyttelyiden arvo on asiantuntijan mielestä siinä, että niiden avulla niin aloittelijat kuin myös harrastuksessaan pidemmälle ehtineet saavat itselleen jotain. Luentoja Toivonen kehuu myös, sillä antiikki- ja keräilykuvioissa mukana olevat saavat niistä hyvää tietoa, mukavasti.

­·Simpeleellä on kiinnitetty huomiota siihen, että luennoitsijoiksi pyydetään hyviä esiintyjiä. Surkeaa puhujaa on surkeaa kuunnella.

PÄIVI VENTO

Kuvatekstit

Soldanin tuotantoa. Taulut ovat yksi tavallisimmista tavaroista, joita Kari Toivanen saa arvioida.

Hopean hohtoa. Kari Toivonen esitteli kutsuvieraille Bukowskis Hörhammerin hopeita.

Kirjoittaja:
Päivi Vento