Työttömyys jatkaa Etelä-Karjalassa varovaista laskuaan

Työvoimatutkimus kertoo kuitenkin koko maan työllisyystilanteen pahentuneen.

JENNI PORANEN

Työttömyys kasvoi kesäkuussa kuudella prosenttiyksiköllä edellisvuodesta kavuten 9,6 prosenttiin. Tilastokeskuksen laatiman työvoimatutkimuksen mukaan kesäkuussa oli työttöminä työnhakijoina yhteensä 264 000 henkeä, eli 17 000 enemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Työllisyysaste puolestaan putosi neljällä prosentilla 70,7 prosenttiin.

Työvoimatutkimuksen mukaan vuoden alkupuoliskon työllisten määrä, 2 360 000 oli samalla tasolla kuin vuoden 2002 vastaavana aikana. Työttömiä puolestaan oli noin tuhat vähemmän kuin viime vuoden ensimmäisellä puoliskolla.

Jatkuvaa kokoaikatyötä tekevien palkansaajien määrä väheni 45 000 hengellä ja määräaikaisia työsuhteita oli 31 000 edellisvuotta enemmän.

Miesten työttömyys meni kesäkuussa selvästi naisten edelle. Miehistä on työttöminä nyt reilu 10,1, naisista 9,2 prosenttia. Myös nuorten työttömyys kasvoi hieman pysytellen reilun viidenneksen tuntumassa.

Työvoimatoimistoihin ilmoitettiin kesäkuussa 26 000 uutta avointa työpaikkaa, eli kaksi tuhatta enemmän kuin edellisen vuoden kesäkuussa. Työllisyys väheni maa- ja metsätaloudessa, teollisuudessa ja liikenteessä. Korkein työttömyysaste oli rakennusalalla. Työpaikat lisääntyivät muun muassa kaupan alalla, sekä julkisissa ja liike-elämän palveluissa.

Pudotus edelleen nopeinta kärkikunnissa

Työministeriön työnvälitystilaston mukaan työttömyys on kehittynyt kokonaisuudessaan suotuisaan suuntaan, vaikka kesäkuun aikana työvoimatoimistojen asiakkaiksi tulleiden määrä on korkeampi kuin vuosi sitten. Kesäkuun lopulla toimistoissa oli kaikkiaan 295 000 työttömäksi työnhakijaksi tilastoitua. Heidän määränsä väheni edellisvuoteen verrattuna noin kahdella tuhannella. Työvoimatutkimuksen ja työnvälitystilaston lukujen väliset erot johtuvat erilaisista tilastointimenetelmistä.

Työnvälitystilaston mukaan työttömyys jatkoi kesäkuun ajan varovaista laskuaan koko maassa. Kaakkois-Suomessa sen väheneminen on edelleen hieman nopeampaa kuin maassa keskimäärin.

Työttömien määrä väheni Etelä-Karjalassa kaikkien kolmen työvoimatoimiston alueella yhteensä kolmella prosentilla 8989 henkeen. Maakunnan työttömyysaste on tällä hetkellä 13,9 prosenttia. Eniten työttömyyslukuaan ovat onnistuneet edelliskesästä pudottamaan Saari, Ruokolahti ja Taipalsaari. Seutukunnista pudotus on suurinta edelleen Kärkikunnissa. Työttömyys on kasvanut eniten Suomenniemellä.

Avoimien työpaikkojen määrä kasvoi Kaakkois-Suomessa viime vuodesta, mutta Etelä-Karjalassa niiden määrä oli kuitenkin vuodentakaista pienempi. Uusia paikkoja tuli tarjolle esimerkiksi Lappeenrannassa ja Imatralla reilu viidennes edellisvuotista vähemmän, kun taas Parikkalassa niiden määrä putosi vain noin neljällä prosentilla.

Kirjoittaja:
Jenni Poranen