Vilkas asuntokauppa nostanut neliöhintoja Lappeenrannassa

Vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat kevään aikana 4,1 prosenttia.

MARTTI HYTTI

Asuntojen kova kysyntä on nostanut hintatasoa kevään aikana. Lappeenrannassa vanhojen kerrostaloasuntojen hinnat nousivat vuoden toisella neljänneksellä 4,1 prosenttia ensimmäiseen neljännekseen verrattuna, kun koko maassa hinnannousu oli 2,4 prosenttia.

Vuoden toisella neljänneksellä eli huhti-kesäkuussa vanhojen kerrostalojen velattomat neliöhinnat olivat Lappeenrannassa keskimäärin 1 223 euroa.

Asuntokauppa kävi varsin vilkkaasti. Vanhoja kerrostaloasuntoja myytiin Tilastokeskuksen mukaan Lappeenrannassa huhti­kesäkuussa 118 kappaletta.

Lappeenrannassa vanhojen kerrostalojen keskineliöhinnat ovat hieman alle koko maan keskiarvon, joka oli 1 479 euroa. Koko maan keskineliöhintaa nostaa pääkaupunkiseutu ja erityisesti Helsinki.

Vanhat kerrostaloasunnot maksavat pääkaupunkiseudulla yli kaksi kertaa enemmän kuin muualla maassa. Helsingin ydinkeskustassa neliöhinnat ovat kolminkertaiset pääkaupunkiseudun ulkopuolisiin kuntiin verrattuna.

Alueellisesti Etelä-Karjalan hintataso, 1 091 euroa neliömetriltä, on samaa luokkaa kuin maakunnissa keskimäärin Uuttamaata lukuun ottamassa.

Halvimmat kerrostaloasuntojen hinnat ovat Kymenlaaksossa, missä neliöhinta oli keskimäärin 806 euroa. Kymenlaakson suurimmissa kaupungeissa, Kouvolassa ja Kotkassa, ovat maamme halvimmat kaupunkiasunnot.

Niissä vanhat kerrostaloasunnot maksoivat keskimäärin 835 ja 839 euroa neliömetriltä. Suurimmista kaupungeista vain Rauma yltää Kouvolan tasolle.

Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Anja Ollikkala myönsi, että asuntokauppa on jatkunut kesälläkin vilkkaana Lappeenrannan seudulla.

­·Ydinkeskustan kerrostaloasunnot menevät usein niin nopeasti, ettemme ehdi tehdä ensiesittelyäkään. Keskustassa asunto menee usein alle kahdessa viikossa.

Kovin kysyntä on hänen mukaansa palvelujen äärellä olevista kerrostaloasunnoista, joissa on hissi.

­·Rivi- ja omakotitalot käyvät myös edelleen hyvin kaupaksi. Niin keskustan kerrostaloasunnoista kuin omakotitaloista ja rivitaloasunnoista on pulaa.

Hän arvioi, että hinnat eivät ole merkittävästi nousseet, vaikka tilastot osoittaisivat toista.

­·Hintataso on säilynyt suhteellisen vakaana. Tietysti asuntojen hinnat vaihtelevat sijainnin ja kunnon mukaan.

Hän ihmettelee, miksi uudisrakennuskohteet eivät kiinnosta ostajia.

­·Vaikka asunnon ostajat ovat vilkkaasti liikkeellä, uudisrakennuskohteet käyvät hieman nihkeästi kaupaksi. Meilläkin odotetaan yhteen kohteeseen lisää varauksia, jotta työt voitaisiin aloittaa.

Asuntokaupassa on

myyjän markkinat

Kiinteistömaailma-ryhmään kuuluvan Tehonelikko Oy:n toimitusjohtaja Raili Riihimäki kaipaisi lisää myytävää.

­·Asuntokaupassa on selvästi myyjän markkinat. Eniten kysyntää on keskustan kerrostaloasunnoissa ja omakotitaloista.

Omakotitaloja ostavat hänen mukaansa etenkin nuoret perheet.

­·Halutuimpia ovat edullisimmat omakotitalot, joiden hinta on 100 000 euron tienoilla.

Riihimäki vakuutti, että asuntokauppa on käynyt tänä kesänä hyvin Lappeenrannan seudulla.

­·Hinnat ovat ehkä lievästi kohonneet. Esimerkiksi keskihintaiset omakotitalot menevät kaupaksi alle kuukaudessa.

­·Toisaalta jotain keskustan kaksiota myydään kuukausikaupalla, jos hintapyyntö on liian korkea. Keskimääräinen myyntiaika lienee meillä noin 1,5 kuukautta.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Kauppa käy. Lappeenrannassa on eniten kysyntää keskustan kerrostaloasunnoista ja omakotitaloista.

Kirjoittaja:
Martti Hytti