Linnoituksen yö tahtoo yhä omilleen kaupungin helmoista

”Kulttuurilautakunnan jäsenet haluavat tapahtuman järjestelyissä päätösvaltaa.”

MARIA KOIVU

Lappeenrannan Linnoituksen yön järjestäjät haluavat edelleen eroon Lappeenrannan kaupungin huomasta.

­·Vastaavat tämänkokoiset tapahtumat toimivat yhdistysten järjestäminä. Dinosaurusaikainen tapa tuo joustamattomuutta. Suuressa tapahtumassa päätökset pitää tehdä nopeasti, tapahtuman päätuottaja, kulttuurisihteeri Jorma Kallio kertoo.

Kallio sanoo, että järjestäjät aikovat jatkossakin tehdä esityksiä tapahtumaorganisaation muuttamisesta. Toiveena olisi, että Linnoituksen yötä voitaisiin jatkossa järjestää rekisteröidyn yhdistyksen puitteissa.

­·Linnoituksen yön keräämät 160 000 euron lipputulot ovat enemmän kuin kulttuuritoimen vuosibudjetti, Kallio vertaa.

”Joustavuutta

lisää”

Tämänvuotisen Linnoituksen yön kokonaisbudjetti on noin 230 000 euroa. Kaupunki avustaa tapahtumaa noin kolmanneksella, eli yhteensä 67 275 eurolla. Lipputulot kattavat budjetista reilut puolet ja loppurahoitus saadaan yhteistyökumppaneilta ja myyntipaikoista.

­·Kulttuurilautakunta ei virallisesti ole tehnyt mitään moitittavaa. Yksittäiset luottamushenkilöt ovat kuitenkin olleet aktiivisia ja haluavat päätösvaltaa operatiivisissa asioissa, Kallio toteaa.

Kallio kertoo, että esimerkiksi Linnoituksen isäntä -konsertti olisi mieluusti toteutettu kulurakenteeltaan toisin. Ohjelmapolitiikan itsenäisyyteen ei ole ollut ulkopuolista vaikutusta. Järjestäjien taiteellinen tahto on toteutunut.

­·Yli ei ole käyty, mutta oma tuoli on pitänyt laittaa likoon, taiteellinen johtaja, kapellimestari Raimo Maaranen kuvaa.

­ Luottamuselin soveltuu demokraattiseen päätöksentekoon, ei operatiiviseen toimintaan, kuten Linnoituksen yön järjestelyyn, Kallio toteaa.

Kulttuurilautakunnan puheenjohtaja, varatuomari Matti Mölsä kertoo, että lautakunta on tapahtuman järjestelyissä ylin valvova elin ja myöntää kaupungin avustuksen tapahtumalle. Lautakunnalle raportoidaan tapahtuman järjestelyistä.

­·Esiintyjien valintaan tai muuhun sellaiseen emme puutu eikä minun kuuluviin ole tullut, että sellaista olisi edes tapahtunut, hän toteaa.

KULTTUURI sivu 12

Kirjoittaja:
Maria Koivu