Kulttuurielämä yhdistää ystävyyskaupunkeja

Virallinen valtuuskunta unkarilaisesta Szombathelyn kaupungista vierailee Lappeenrannassa.

KAARINA PALLETVUORI

Terveydenhoito, koulutus ja kulttuuri kiinnostavat Lappeenrantaan unkarilaisesta ystävyyskaupungista saapuneita vieraita. Virallisen delegaation yksi vierailukohde ensimmäisenä päivänä olikin Etelä-Karjalan keskussairaalan uusittu teho-osasto.

Tutustuminen kaupunkiin aloitettiin kuitenkin perinteisemmin.

­·Olemme tänään tutustuneet jo kahteen tärkeään paikkaan: aamulla kauppatoriin ja nyt tähän kirkkoon, hymyilee Szombathelyn kaupunginjohtaja György Ipkovich Sammonlahden kirkon aulassa.

Kaupunginjohtajan lisäksi valtuuskuntaan kuuluvat apulaiskaupunginjohtaja György Feiszt sekä kaupunginvaltuutetut Endre Gombás ja Attila Rettegi. Kaikki ovat Suomessa ensimmäistä kertaa.

­ Erityisesti kiinnostavat kaikki terveydenhoitoon, koulutukseen ja kulttuuriin liittyvät asiat Suomessa, sanoo György Ipkovich.

Valtuutettu Endre Gombásn mukaan Unkarissa Suomen terveydenhuollon tasoa pidetään erityisen korkealaatuisena.

EU avaa mahdollisuuksia

Szombathely sijaitsee Unkarin länsiosassa, lähellä Itävallan rajaa. Asukkaita siellä on 78 000.

Hyvänä linkkinä Lappeenrannan ystävyyskaupunkiin valtuuskunnan jäsenet pitävät kulttuurielämää.

­·Tietojemme mukaan tässä kaupungissa toimii yksi parhaista kaupunginorkestereista ja meidän kaupungissamme on yksi parhaista sinfoniaorkestereista, sanoo Endre Gombás.

Hänen mukaansa tässä voisi olla yhteistyön mahdollisuus: järjestetäänhän heidän kaupungissaan maailmankuulu musiikkifestivaali, jonne saapuu huippuorkestereita.

Toki muitakin tärkeitä ajatuksia kaupunkien välisestä yhteistyöstä on, mutta ne täsmentyvät keskusteluissa Lappeenrannan kaupungin edustajien kanssa.

­·Suuria haasteita ja mahdollisuuksia aukeaa EU-jäsenyyden myötä, sanoo apulaiskaupunginjohtaja György Feiszt.

Matka maiden välillä on pitkä, mutta kaupunginjohtaja György Ipkovich toivoo, että EU:n tuomat muutokset helpottaisivat myös matkustamista maiden välillä.

­·Olisi toivottavaa, että syntyisi esimerkiksi koulujen välistä yhteistyötä, hän sanoo.

Sukulaiskansana suomalaisilla on erityinen sija unkarilaisen ystävyyskaupungin asukkaiden sydämessä.

­·Kaikkien unkarilaisten toiveena on päästä kerran käymään Suomessa, sanoo György Ipkovich.

Erityisen onnekkaana vierailijat pitävät sitä, että ensimmäinen matka Suomeen saatiin järjestetyksi ystävyyskaupunkitoiminnan 20-vuotisjuhlavuonna. Lappeenrannasta lähtee vielä tässä kuussa delegaatio Unkariin.

KAARINA PALLETVUORI

Kuvateksti

Vierailijat. Szombathelyn valtuuskunta viipyy Lappeenrannassa sunnuntaihin asti. Sammonlahden kirkko ihastutti kaupunginjohtaja György Ipkovichia ja apulaiskaupunginjohtaja György Feisztiä.

Kirjoittaja:
Kaarina Palletvuori