Tuosan golfkentän alle jäämässä kesämökkejä

Mökkien maapohjan omistaja UPM-Kymmene pyrkii mökkiläisten kanssa neuvotteluratkaisuun.

HEIKKI SOPANEN

Viipurin Golfin ja Willimiehen Golf Oy:n golfkenttähanke Lappeenrannan Tuosansaaressa uhkaa muutamaa alueella olevaa vanhaa kesämökkiä. Lappeenrannan kaupunginvaltuuston toukokuussa hyväksymässä Tuosan osayleiskaavassa golfkenttä on kaavoitettu UPM-Kymmenen omistamalle maalle.

Kenttää varten merkityllä urheilu- ja virkistyspalvelujen alueella on muutama 1950­-1960-luvuilla rakennettu kesämökki. Mökit ovat UPM-Kymmenen maalla, ja ne on rakennettu aikanaan Kaukaan tehtaan patruunoiden suullisella luvalla. Kaavaselostuksessa sanotaan, että kenttäalueen sisäpuolella olevat lomamökit poistuvat kentän rakentamisen myötä. Kentän rakentaminen alkaa, kun kaava on saanut lainvoiman.

Yhden mökin omistajan perikunta on tehnyt Kouvolan hallinto-oikeuteen valituksen, jossa vaaditaan loma-asunnon rajaamista pois kyseisestä kaava-alueesta ja mökkialueen kaavoittamista loma-asuntoalueeksi. Valittaja teki jo keväällä kaupungille muistutuksen osayleiskaavasta saatuaan tietää tiedotusvälineistä, että kaupunginhallitus oli hyväksynyt sen ja että se oli menossa kaupunginvaltuuston hyväksyttäväksi.

Kaupungin antamassa vastineessa sanottiin, että UPM-Kymmene neuvottelee mökin omistajan kanssa loma-asuntoryhmän tulevasta käytöstä ja ettei loma-asuntoryhmä haittaa golfkentän rakentamista. Vastineessa sanottiin myös, ettei muistutus aiheuta muutoksia osayleiskaavaan.

Hallinto-oikeuteen valittanut perikunta on myös sitä mieltä, että alueen mökkiläisiä ei ole kuultu lainkaan kaavaa valmisteltaessa. Kaupungin kaavoitusosastolta kerrotaan, että kuulemisen katsotaan tapahtuvan, kun kaava kuulutetaan lehdessä ja laitetaan julkisesti nähtäville. Henkilökohtaista yhteydenottoa mökin omistajiin ei pidetty tarpeellisena.

Mökeistä on vain

suullinen sopimus

Hallinto-oikeuteen valittaneen perikunnan mökki sijaitsee golfkenttäalueen pohjoiskärjessä, Sudensalmen puolella saarta. Pari muuta mökkiä ovat alueen itälaidalla, Kaukaan tehdasalueen puolella saarta.

Mökit on rakennettu aikoinaan Kaukaan tehtaan silloisten johtajien suullisella luvalla. Patruunat pitivät huolta työläisistään muun muassa tällä tavoin. Mökit ovat lähellä rantaviivaa, ja suullisen sopimuksen katsottiin antavan myös käyttöoikeuden maa-alueeseen mökin ympärillä.

Mökkinsä Tuosan saareen rakentaneet henkilöt eivät ole maksaneet koko aikana maa-alueesta minkäänlaista vuokraa sen paremmin Kaukas Oy:lle kuin UPM-Kymmenelle. Suullinen sopimus nautintaoikeudesta on pitänyt tähän saakka.

UPM-Kymmenen maankäyttöjohtaja Vesa Moisio sanoo, että yhtiö neuvottelee lähiaikoina mökkien omistajien kanssa asiasta, ja pyrkimyksenä on päästä molempia osapuolia tyydyttävään ratkaisuun. Ongelmalliseksi asian tekee Moision mukaan se, ettei kirjallisia sopimuksia ole.

­·Rakennukset ovat siellä yhtiöltä aikanaan saadun suusanallisen lupauksen perusteella. Asia käydään nyt läpi aivan lähiviikkoina.

Lappeenrannan käräjäoikeuden määräaikainen laamanni Ilkka Ryynänen pitää asiaa oikeudellisesti mielenkiintoisena ja sanoo, että yksiselitteistä ratkaisua ei ole.

­·Yhtiön kannalta kyse on hyväntahtoisesta, vastikkeettomasta luvasta. Kyse on siitä, kuinka pitkäaikaiseksi lupa on tarkoitettu. Ikuisesti voimassa oleva lupa tuntuu mielestäni kohtuuttomalta.

Ryynänen tulkitsee, että jos yhtiö katsoo tarvitsevansa aluetta omaan käyttöönsä, niin silloin mökki lähtee. Toisin sanoen lahja tai lupa on ehdollinen.

­·Nautintaoikeuden haltijan kannalta asia on toinen. Hän on todennäköisesti investoinut mökkiin ja alueeseen ja alkanut elää siellä sen mukaisesti. Kun yhtiö ei ole puuttunut asiaan, luvan voi tulkita periytyvän perheen sisällä.

Ryynänen sanoo, että jos asiasta nostaa riidan, sen voi yhtä hyvin voittaa tai hävitä.

Tuosan golfkentän rakentamiseen mökkikysymys ei kuitenkaan vaikuta. Kenttä voidaan rakentaa, jäivätpä mökit paikalleen tai eivät. Kaupunginhallitus voi todeta kaavan lainvoimaiseksi muilta osin paitsi valituksenalaisen mökkialueen osalta.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Pois golfaajien alta? Tuosan osayleiskaavan selostuksessa sanotaan, että kuvan mökki poistuu golfkentän rakentamisen myötä. Kaavan teksti ei kuitenkaan ole aivan ehdoton.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen