Viipurin-risteilyt vetävät tänä kesänä noin 9 000 matkustajaa

Kirsti Laine on tyytyväinen ensimmäiseen vuoteen, vaikka asiakastavoite jäi kauaksi.

URPO LAANINEN

Viipurin-risteilyjä tänä kesänä jatkaneen Saimaan Matka-Verkon toimitusjohtaja Kirsti Laine sanoi olevansa ihan tyytyväinen ”harjoitteluvuoteen”, vaikka matkustajamäärät jäävät kauaksi tavoitteesta.

Carelia-laiva on tehnyt kesän aikana 50 Viipurin-matkaa, ja edessä on vielä 26. Kirsti Laine arvioi, että matkustajia kertyy 8 500-­9 000, kun kesän tavoite oli 20 000.

Keskimäärin laivalla on ollut sata matkustajaa päivää kohti. Carelia tekee kesän viimeisen risteilynsä 13. syyskuuta, jonka jälkeen ”vanha rouva” pistetään pakettiin ja talviteloille.

­·Matkustajatavoite oli tietysti keväällä hatusta vetäisty. Se perustui siihen, että parhaimpina vuosina Carelia vei Viipuriin 35 000 ihmistä.

­·Kun olen jälkeen päin katsellut Saimaan kanavan matkustajatilastoja, parhaimmat vuodet sattuivat viinarallin aikaan, Kirsti Laine kertoi.

Odotetusti touko- ja kesäkuu olivat hiljaisinta aikaa. Kirsti Laine sanoi syyksi vähäiseen matkustajamäärään sen, että Viipurin maine ryvettyi turvallisuusongelmien takia.

­·Vaikka matkustajille ei ole kesällä sattunut mitään eikä ketään ole ryöstetty, Viipurin huonoa mainetta on ollut vaikea korjata.

Myös Viipurin bussimatkoilla on ollut vähän väkeä.Toisaalta syksy näyttää paremmalta matkatoimiston Druzhba-hotellin ennakkomyynnissä, joka on ollut ihan normaalia verrattuna edellisvuosiin.

­·Toisaalta on ollut hyvin vaikeata saada ihmisten tietoon, että Viipurin-risteilyt todella jatkuvat.

Kirsti Laineen mukaan risteilyjen ongelmana on ollut viime vuosiin verrattuna, että muista matkatoimistoista ja bussiyhtiöistä on lähetetty vain alle kymmenen ryhmää.

­·Suurin osa matkustajista on ollut yksittäisturisteja. Jos joka päivä olisi pohjana yksi 50 hengen ryhmä, toiminta olisi helpompaa.

Kuitenkin Kirsti Laine oli hyvin tyytyväinen kesään siksi, että laivaliikenne jatkui, laiva on toiminut ja kaikki on sujunut teknisesti hyvin sekä matkustajat ovat olleet tyytyväisiä risteilyyn.

Venäjä alensi

viisumin hintaa

Viipurin-risteilyjen jatkamista helpotti se, että Venäjä alensi ryhmäviisumin hinnan entisestä 25 eurosta 15 euroon. Silja Lines perui viime kesänä Pietarin-matkansa, ja Venäjä myöntyi tälle vuodelle alempaan hintaan.

Silja Opera aloittaa Helsingistä tämän kesän Pietarin-risteilyt 13. elokuuta. Myös kotkalaisvarustamo Kristina Cruises risteilee Kristina Reginalla vielä neljä kertaa Helsingistä Pietariin.

­·Olihan se meille helpotus, kun ryhmäviisumin hinta aleni. Se on iso raha näillä matkustajamäärillä, Kirsti Laine totesi.

Ensimmäistä kertaa ryhmäviisumiin pääsivät tänä kesänä mukaan myös muiden EU-maiden kansalaiset. Viipurin-risteilyjen matkustajista on ollut ulkomaalaisia noin kymmenen prosenttia, eniten ruotsalaisia.

Matkoille on osallistunut satakunta venäläistä turistia. Risteilyjä ei ehditty kunnolla markkinoida Pietarissa.

Viipurin-risteilyt

jatkuvat ensi kesänä

Joka tapauksessa Saimaan Matka-Verkko jatkaa Viipurin-risteilyjä ensi kesänä sekä markkinoi ja tekee niitä tunnetuksi talvikauden aikana.

­·Ensi vuonna olemme varmaan viisaampia ja tiedämme, mitä haluamme ja millaisia tuotteita kehitämme.

­·Kulunut kesä on ollut meille harjoittelua ja tuotteiden kehittämistä.

Laiva-laiva- ja laiva-bussi-matkojen lisäksi Saimaan Matka-Verkko on myynyt yli yön hotellipaketteja, jotka ovat olleet suosittuja. Ihmisille on jäänyt enemmän aikaa Viipurissa oleskeluun.

­·Asiakasrakenne on alkanut muuttua. Ryyppäävä porukka on vähissä, ja risteilyillä on paljon keski-ikäisiä pariskunta ja myös lapsiperheitä.

Sen sijaan vuosikausia viisumivapaita Viipurin risteilyjä järjestänyt kotkalaisvarustamo Kristina Cruises ei suunnittele palaamista Saimaan kanavalle.

Toimitusjohtaja Mikko Partasen mukaan syynä on 15 euron viisumimaksu ja hankala ryhmäviisumikäytäntö. Ilman viisumivapautta yhtiö ei mieti Viipurin-risteilyjä.

­·Nythän pantiin poikki viisumivapaiden risteilyjen sarja, jota Kristina Cruises harjoitti vuodesta 1985, eikä se ollut miellyttävä kokemus. Meidän pitää luonnollisesti miettiä, onko tällaisilla asioilla yleensä jatkuvuutta, Partanen totesi.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Ryvettynyt kaupunki. Viipuri on rauhoittunut kesän aikana, mutta kaupungin maine turvallisena paikkana on mennyttä.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen