Ympäristötoimi miettii tutkintapyynnön jättämistä Kaukaan jätevesipäästöistä

Viranomaisneuvottelut Kaukaalla venyivät torstaina tuntikausia.

HANNA TOIVONEN

Lappeenrannan kaupungin ympäristötoimi harkitsee tutkintapyynnön jättämistä Kaukaan tehtaiden päästöistä.

­·Ympäristötoimi harkitsee tutkintapyynnön esittämistä poliisille perustuen ympäristösuojelulain lain pykälään 94. Ratkaisu tehdään ihan lähipäivinä, kertoo ympäristöjohtaja Ilkka Räsänen kaupungin ympäristötoimesta.

Kaukaalla torstaina käydyissä viranomaisneuvotteluissa olivat mukana ympäristötoimen lisäksi Kaakkois-Suomen ympäristökeskus ja Turvatekniikan keskus. Neuvotteluissa käsiteltiin tapahtumaketju yksityiskohtineen. Neuvottelut venyivät yli kuusituntisiksi, sillä osallistujilla oli paljon kysyttävää.

Valvovan viran-

omaisen velvollisuus

Ympäristönsuojelulain pykälän 94 mukaan valvontaviranomaisella on velvollisuus tehdä tutkintapyyntö, jos epäillään, että rangaistavaa on tapahtunut pykälän 116 määrittelyjen mukaan. ­·Meillä on siihen velvollisuus, jos on tapahtunut ympäristösuojelulain vastaisesti ympäristön turmelemista, Räsänen sanoo. ­·Ympäristötoimessa pohditaan nyt, onko näin tapahtunut. Tutkintapyynnön saa lain mukaan jättää tekemättä, jos tekoa pidetään olosuhteet huomioon ottaen vähäisenä, eikä yleisen edun katsota vaativan syytteen nostamista.

Räsäsen mukaan ympäristölainsäädäntö on varsin monisäikeinen ja taustalla on monenlaista lainsäädäntöä, joten asia ei ole yksinkertainen. Hänen mielestään torstain neuvotteluissa selvisi pitkälti kaikki, mikä ympäristötoimea kiinnostaa.

Hyvässä yhteishengessä

Myös Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksella on valvovana viranomaisena velvollisuus harkita tutkintapyynnön nostamista. ­·Asian käsittely on kesken, mutta se on ollut tapetilla. Siitä päätetään lähipäivinä, huomenna tai ensi viikolla, kertoo ympäristökeskuksen lakimies Pekka Kosonen.

Kososen mielestä neuvottelut Kaukaalla sujuivat hyvässä yhteishengessä.

­·Neuvotteluissa käytiin pitkä keskustelu tapahtuman kulusta ja selvitettiin jatkotoimenpiteitä, kuten tapahtuman seurantaa, tiedottamista ja korvauksia. Lupa-asioista sivuttiin muun muassa lupaehtojen tulkintaa.

Kaukaan tehtaat oli kutsunut neuvotteluun myös Turvatekniikan keskus Tukesin, jonka tehtävänä on valvoa kemikaaleja käyttäviä tehtaita ja varastoja. Tukes haluaa tapahtumasta vielä kirjallisen lisäselvityksen 1. syyskuuta mennessä.

Kaukaalta ei haluttu torstaina kommentoida neuvottelujen kulkua.

­·Me emme kommentoi viranomaisneuvotteluja. Se on meidän ja viranomaisten välinen asia, sanoi Kaukaan tehtaiden johtaja Harry Sundqvist.

Viranomaiset harkitsevat vielä tutkintapyyntöjään, mutta tiettävästi ainakin yksi ranta-asukaspariskunta on jo tehnyt päästöistä rikosilmoituksen poliisille.

Kirjoittaja:
Hanna Toivonen