Etelä-Karjalassa viisi kuntaa haki köyhäinapua

Savitaipale, Ylämaa, Suomenniemi, Saari ja Uukuniemi haluavat tukea.

URPO LAANINEN

Valtion harkinnanvaraista avustusta eli ns. köyhäinapua hakeneiden Etelä-Karjalan kuntien lista on tuttu aiemmilta vuosilta.

Savitaipale, Suomenniemi, Ylämaa, Saari ja Uukuniemi ilmoittivat olevansa poikkeuksellisessa tai tilapäisessä taloudellisessa ahdingossa, ja valtion lisätuki olisi tarpeen.

Myös Puumala ja Virolahti hakivat harkinnanvaraista avustusta.

Suomenniemen tarve on hakemuksen mukaan suurin: se anoi 840 000 euroa eli 984 euroa asukasta kohti.

Onkin mielenkiintoista nähdä, vaikuttaako kunnan saama runsaan 1,4 miljoonan euron testamenttilahjoitus tuen myöntämiseen.

Ylämaan tarve on euromääräisesti isompi, 1,2 miljoonaa euroa, mutta asukasta kohti pienempi, 783 euroa.

Savitaipale haki 600 000 euroa (140 euroa asukasta kohti), Saari puolta miljoonaa euroa (349), Uukuniemi 200 000 euroa (357), Puumala 550 000 euroa (188) ja Virolahti puolta miljoonaa (133).

Etelä-Karjalan rajakunnista hakivat ylimääräistä rahaa myös Ristiina, Mäntyharju, Punkaharju ja Kesälahti. Kymenlaaksossa anomuksen pisti Virolahden lisäksi Jaala.

202 kuntaa on

tuen tarpeessa

Koko maassa valtion harkinnanvaraista tukea haki 202 kuntaa, ja haettu avustussumma oli 193 miljoonaa euroa, 157 euroa asukasta kohti.

Viime syksynä tukea anoi 244 kuntaa, ja sitä myönnettiin 109 kunnalle yhteensä 54 miljoonaa euroa.

Tänä syksynä tuen saaminen on vähintään yhtä vaikeaa, sillä rahaa on jaossa vain 47 miljoonaa euroa.

Kuntien avustuksista päättää valtioneuvosto alue- ja kuntaministeri Hannes Mannisen (kesk.) esityksestä. Kuntaliitolta pyydetään ennen sitä lausunto.

Harkinnanvaraista avustusta voidaan myöntää kunnalle, joka ensisijaisesti poikkeuksellisten tai tilapäisten kunnallistaloudellisten vaikeuksien vuoksi on lisätyn taloudellisen avun tarpeessa.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen