SARI PULLINEN
·Saanko syödä sen? kysyi Kasperi Suutarinen heti, kun marttapiiriliiton
erikoisneuvoja Eeva Paju oli muotoillut ensimmäisen karjalanpiirakan
malliksi lasten piirakkakurssilla.
Yhdeksän lasta muotoili piirakankuoria keskiviikkona Joutsenon
seurakuntakeskuksen keittiössä. Näin Etelä-Karjalan marttapiiriliitto ja
Joutsenon marttayhdistys siirsivät piirakanpaistoperinnettä pienille
leipureille.
Karjalan kulttuurirahastosäätiö on myöntänyt martoille tukea lasten
kursseja varten. Kolmesta kurssista on pitämättä vielä yksi, joka
järjestetään marraskuussa Lappeenrannassa Lönnrotin koululla.
·Harmi, ettei koulussa koskaan leivota, Kasperi, ekaluokkalainen, huokasi.
·Kotona mie joskus leivon jotain hyvää.
·Etelä-Karjalassahan tehtiin aina ennen vanhaan lauantaisin piirakoita,
niin meilläkin Parikkalassa, kun olin lapsi, Eeva Paju kertoi.
Porkkanaa, perunaa
tai puolukkaa täytteeksi
Eeva Pajun selostaessa piirakantekoa lapset eivät meinanneet malttaa
odottaa, milloin pääsevät oikeasti töihin.
·Tässä on monta koulukuntaa: toiset haluavat täytettä paksulti, toiset
vähemmän, Paju opasti.
Hän näytti, kuinka taikinasta ensin tehdään pötkö, sitten leikataan pallot
ja litistetään, ja sitten täytetään ja rypytetään.
·Itse rypytän aina niin, että aloitan keskeltä, jatkan ylös, ja sitten
teen alaosan, hän selitti.
Tällä kertaa oli täytteenä riisipuuroa, jossa oli mukana kananmunaa, jotta
se hieman kohoaisi paistettaessa. Piirakkaan käyvät myös porkkana, peruna
tai puolukka-porkkanaseos.
·Olen leiponut joskus pullaa, mutta en koskaan piirakoita. Ei tämä tunnu
vaikealta, paljasti ekaluokkalainen Kai Kyllönen.
Laura Kunnala oli leiponut karjalanpiirakoita aiemminkin.
·Äidin ja mummon ja serkun ja enon kanssa, hän luetteli.
·Sinullahan on omaleimainen tyyli, kehaisi Eeva Paju Fanni Kaplasta, jonka
laveat piirakat erottuivat muista.
Joutsenon marttayhdistyksen puheenjohtaja Ulla Viskari-Lippojoki kirjoitti
leivinpaperille piirakoiden viereen kunkin leipurin nimen, jotta kaikki
löytävät omat tuotoksensa.
·Vuosittain on marttapiiriliitolla ollut erilaisia hankkeita. Viime
aikoina ne ovat olleet näitä pulikkakursseja, Paju kertoi.
PEKKA HÖLKKI
Kuvateksti
Jauhopeukalot. Johanna Japola (vas.), Sini Lippojoki ja Iida Korhonen
rypyttivät karjalanpiirakoita kuin konkarit.