Karjalanpiirakan rypytyksessä näkyy leipurin käsiala

Martat panivat piirakkapulikat pyörimään lasten käsissä.

SARI PULLINEN

­·Saanko syödä sen? kysyi Kasperi Suutarinen heti, kun marttapiiriliiton

erikoisneuvoja Eeva Paju oli muotoillut ensimmäisen karjalanpiirakan

malliksi lasten piirakkakurssilla.

Yhdeksän lasta muotoili piirakankuoria keskiviikkona Joutsenon

seurakuntakeskuksen keittiössä. Näin Etelä-Karjalan marttapiiriliitto ja

Joutsenon marttayhdistys siirsivät piirakanpaistoperinnettä pienille

leipureille.

Karjalan kulttuurirahastosäätiö on myöntänyt martoille tukea lasten

kursseja varten. Kolmesta kurssista on pitämättä vielä yksi, joka

järjestetään marraskuussa Lappeenrannassa Lönnrotin koululla.

­·Harmi, ettei koulussa koskaan leivota, Kasperi, ekaluokkalainen, huokasi.

­·Kotona mie joskus leivon jotain hyvää.

­·Etelä-Karjalassahan tehtiin aina ennen vanhaan lauantaisin piirakoita,

niin meilläkin Parikkalassa, kun olin lapsi, Eeva Paju kertoi.

Porkkanaa, perunaa

tai puolukkaa täytteeksi

Eeva Pajun selostaessa piirakantekoa lapset eivät meinanneet malttaa

odottaa, milloin pääsevät oikeasti töihin.

­·Tässä on monta koulukuntaa: toiset haluavat täytettä paksulti, toiset

vähemmän, Paju opasti.

Hän näytti, kuinka taikinasta ensin tehdään pötkö, sitten leikataan pallot

ja litistetään, ja sitten täytetään ja rypytetään.

­·Itse rypytän aina niin, että aloitan keskeltä, jatkan ylös, ja sitten

teen alaosan, hän selitti.

Tällä kertaa oli täytteenä riisipuuroa, jossa oli mukana kananmunaa, jotta

se hieman kohoaisi paistettaessa. Piirakkaan käyvät myös porkkana, peruna

tai puolukka-porkkanaseos.

­·Olen leiponut joskus pullaa, mutta en koskaan piirakoita. Ei tämä tunnu

vaikealta, paljasti ekaluokkalainen Kai Kyllönen.

Laura Kunnala oli leiponut karjalanpiirakoita aiemminkin.

­·Äidin ja mummon ja serkun ja enon kanssa, hän luetteli.

­·Sinullahan on omaleimainen tyyli, kehaisi Eeva Paju Fanni Kaplasta, jonka

laveat piirakat erottuivat muista.

Joutsenon marttayhdistyksen puheenjohtaja Ulla Viskari-Lippojoki kirjoitti

leivinpaperille piirakoiden viereen kunkin leipurin nimen, jotta kaikki

löytävät omat tuotoksensa.

­·Vuosittain on marttapiiriliitolla ollut erilaisia hankkeita. Viime

aikoina ne ovat olleet näitä pulikkakursseja, Paju kertoi.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Jauhopeukalot. Johanna Japola (vas.), Sini Lippojoki ja Iida Korhonen

rypyttivät karjalanpiirakoita kuin konkarit.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen