Lappeenrannan keskustassa autopaikat tekevät tilaa asunnoille

Kirjaston ja Ison-Kristiinan tienoon tyhjät tontit täyttyvät rivakkaa tahtia. Ikäihmiset ovat nyt rakentajien suosiossa.

ANNE KOTIHARJU

Viimeisetkin Lappeenrannan ydinkeskustan tyhjät tontit täyttyvät lähivuosina. Luppoaleen oloisille kirjaston, kaupungintalon ja kauppakeskuksen tienoille nousee nopeaa tahtia asuinkerrostaloja.

Valtuusto hyväksyi äsken kaksi asuinkerrostalokaavaa, eivätkä rakennusliikkeet viivyttele liikkeelle lähtöään. Vapaudenaukio saanee kaavansa ensi vuonna.

Linja-autoaseman montun suurhanke pääsee alkuun tavoitellussa aikataulussa.

­·Jos kaavasta ei valiteta, kolmen ikäihmisille tarkoitetun kerrostalon rakentaminen alkaa yhtä aikaa loka-marraskuussa, kertoo Oka Oy:n aluejohtaja Kari Metsäkallio työyhteenliittymä Galleriasta.

Kauppakeskuksen ja kirjaston välistä kaavaa on odotettu jo parikymmentä vuotta. Kun neljän asuin-liiketalon kaava nyt viimein valmistui, eivät tontinomistajat Evälahti Oy ja NCC Rakennus Oy aio liiemmin viivytellä aloituksissaan.

­·Meillä on ollut tuo alue jo parikymmentä vuotta. Kaupungin tässä välissä tekemät kaupalliset ratkaisut veivät liiketilaa keskustan ulkopuolelle. Nyt kaavaa painotettiin asuinkäyttöön, joskin alakertaan tulee liiketiloja, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jukka Evälahti.

Evälahti alkaa rakentamisen keväällä, jos markkinat vetävät. Maanalaisen paikoituksen takia toinen Evälahden rakennustyömaa yritetään ajoittaa lähelle ensimmäistä.

NCC lähtee rakentamaan kahta rakennusta yhtä aikaa.

­·Rakentaminen alkanee kesän alussa, arvioi yksikön johtaja Juha Rahkonen.

Keskustassa samoilla nurkilla näyttäisi nyt nousevan tiuhaan nostokurkia. Rakentajat katsovat toki kokonaisuutta ja kilpailutilannetta.

­·Yleensä asunnot vetävät keskustassa hyvin. Mutta jos kaikki alkaa isoilla volyymeillä yhtä aikaa, se ei ole ehkä ihan järkevää, arvelee Evälahti.

Ikääntyvien

asuinalueeksi

Lappeenrannan Palvelukeskussäätiön asiamies Jaakko Tuomi sanoo, että säätiön hallitus päätti äsken hyväksyä mukaanmenon linja-autoaseman montun kortteliin.

­·Ehtomme olivat, että kaupunki antaa kaupunginhallituksen jo käsittelemän 20 prosentin tuen sekä tekee pitkäaikaisen ostopalvelusopimuksen säätiön kanssa ja ratkaisee pian Vapaudenaukiolta toivomamme tonttiasian.

Ikäihmiset ovat nyt rakentajien suosiossa. Gallerian kolmen ikäihmisten talon lisäksi ainakin NCC kaavailee Villimiehen kortteliin ikääntyville suunnattua hanketta. Palvelukeskussäätiöllä on useita hankkeita vireillä juuri näillä kulmilla, jo olemassa olevien, kuten Kultaisen kolmion jatkeeksi.

Ikäihmisille on valmistunut vastikään taloja keskustassa muun muassa Koulu- ja Snellmaninkadulle.

MAAKUNTA sivu 4

ES-ARKISTO/MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Luppoalueet asunnoille. Kirjaston ja kauppakeskuksen tienoot ovat tarjonneet paikoitustustilaa. Jatkossa keskustan kulmille nousee eritoten ikäihmisille suunnattuja taloja.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju