Luomumaitoa lypsetään Lampolassa

Koulutila liittyi ensimmäisenä luomumaidon tuottajaketjuun Etelä-Karjalassa.

PERTTI VAHERKYLÄ

Luomumaidon tuotannossa ensimmäinen askel on otettu Etelä-Karjalassa.

Lappeenrannan maatalous- ja puutarhakoulu, Lampola, on viiden vuoden

valmistelujen jälkeen ensimmäisenä tilana liittynyt luomumaidon

tuotantoketjuun.

Koko koulutilan karja ja pellot sekä navetta täyttävät luonnonmukaisen

tuotannon edellytykset ja luomumaitosopimus allekirjoitettiin syyskuun

alussa Osuuskunta Tuottajain Maidon kanssa.

Lampolan 33 lypsylehmän maito haetaan joka toinen päivä. Tämä 1 000 litran

maitoerä kuljetetaan jalostettavaksi Valio Oy:n Riihimäen Herajoen

meijeriin kevytmaidoksi ja ravattomaksi maidoksi.

Vaikka luomumaidon tuotannossa pää on nyt maakunnassa avattu, ei ainakaan

lähitulevaisuudessa ole jatkoa luvassa. Tuottajain Maito ei aio perustaa

uusia maidon keräilyreittejä. Parikkalassa luomuehdot täyttävää maitoa

tuottaneet pari tilaa saavat myydä maitonsa edelleen tavanomaisena maitona.

Mukana luonnonmukaisen tuotannon kehitystyössä on olut EU:n

Alma-rahoitteinen, vuonna 2000 alkanut luomun kehittämishanke, joka on yksi

Etelä-Karjalan maaseudun kehittäjien projekteista. Hankevetäjä Anni Kekki

pitää Lampolan siirtymistä luomumaidon tuotantoon yhtenä merkittävimmistä

saavutuksista, joissa projekti on ollut mukana.

Uudet tilat vain

keräilyreitin varrelta

­·Mikäli uusia tiloja otetaan mukaan luomumaitotuotantoon ne valitaan

nykyisten keräilyreitteine varrelta, kertoi Tuottajain maidon

hankintapäällikkö Antti Vauhkonen.

Autot keräävät ensi Kymenlaakson tilat ja tulevat sen jälkeen hakemaan

Lampolan maidon.

­·Taloudellisesti luomutuotanto ei ole Valiolle kannattavaa, mutta

kuluttajille halutaan kuitenkin tarjota luonnonmukaisesti tuotettujen

maitotuotteiden vaihtoehto. Luomuna jalostetaan maidon lisäksi piimää,

kermaa, viiliä, juustoa ja jogurttia, kertoi Vauhkonen.

Valio maksaa tuottajille luomumaitolisää 5,9 senttiä litralta. Kaikkiaan

Suomessa tuotetaan noin 25 miljoonaa litraa luomumaitoa vuodessa. Tästä

määrästä noin 60 prosenttia päätyy varsinaisiksi luomutuotteiksi.

Koulun johtaja Pertti Juvonen pitää luomutuotantoa lähes perinteisen

tuotannon kaltaisena, mutta monipuolisempana ja jonkin verran työläämpänä.

­·Maatilatalouden opinnoissamme saadaan samat tiedot ja taidot kuin

perinteisen viljelyn kouluissakin, varsinkin kun työssäoppimispaikkoina

ovat perinteiset maatilat.

-·Luomuun siirtymisemme oli pitkäjänteinen prosessi, joka alkoi pelloilta

viisi vuotta sitten. Kun vielä Lampolan navetan ulkotarha otetaan käyttöön

lokakuussa lehmien laidunajan päätyttyä, myös navettamme täyttää kaikki

luonnonmukaisen maidontuotannon edellytykset, Juvonen sanoo.

Juvonen kiitti työnjohtaja Lauri Laulajaista siirtymäprosessin onnistumisesta.

80 opiskelijaa ja

aikuiskoulutusta

Vuonna 1947 perustettu Lampola on nykyisin Etelä-Karjalan ammattiopistoon

kuuluva koulu, jossa voi suorittaa sekä maatalousalan että puutarhatalouden

perustutkinnon. kaikkiaan koulussa on noin 80 nuorta ja aikuisopiskelijaa.

Puutarhapuolella koulutila tuottaa kukkia, tomaattia ja kurkkua.

Opiskelijat ovat lukuvuoden aikana mukana kaikissa koulutilan maatalous- ja

karjanhoitotöissä. Työntekijöinä Lampolan maatilalla on kaksi

karjanhoitajaa, osa-aikainen lomittaja sekä yksi vakituinen ja yksi

osavuotinen työnjohtaja.

Tänä syksynä aloitetaan yhdessä Etelä-Karjalan aikuiskoulutuskeskus Aktivan

kanssa karjatalouden ammattitutkintoon valmistava koulutus. Mukana on 18

opiskelijaa, joista suurin osa työskentelee nyt lomittajina Etelä-Karjalan

kunnissa. He haluavat täydentää pätevyyttään ammattitutkinnolla.

­·Muun muassa näiden opiskelijoiden välityksellä mahdolliset ennakkoluulot

luonnonmukaisen viljelyn ja karjanhoidon suhteen hälvenevät maakunnassa,

ennakoi Juvonen.

III

Yleisö voi tutustua Lampolan koulutilaan lauantaina 27. syyskuuta

järjestettävässä avoimien ovien päivässä. Koulutila on Raipossa noin 18

kilometrin päässä Lappeenrannasta Vaalimaantietä ajettaessa.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvatekstit

Tyytyväisiä. Lampolan karja syö tyytyväisenä uudessa olosuhdepihatossa.

Tyytyväinen siihen ja karjaan on myös koulun johtaja Pertti Juvonen.

Ajanmukaista. Olosuhde- tai kylmäpihatto on viimeisen päälle ajanmukainen

rakennus. Edustalla ovat luomukehitystyössä mukana olleet työnjohtaja Lauri

Laulajainen ja hankevastaava Anni Kekki.

Kirjoittaja:
Pertti Vaherkylä