Lappeenranta sai käännytettyä kymmeniä päivähoitojonosta

Vuodenvaihteessa uhannut 70 lapsen hoitojono kutistui 29:ään.

ANNE KOTIHARJU

Vielä loka-marraskuun vaihteessa näytti siltä, että Lappeenrannassa jää vuoden alussa ilman päivähoitopaikkaa noin 70 lasta. Kaupunki on purkanut jonoa erilaisilla keinoilla. Tällä hetkellä jonossa on 29 lasta.

­·Tuota jonoa käytiin läpi hyvin tarkkaan. Perheet hakevat päivähoitopaikkaa myös varmuuden vuoksi. Moni päättikin nyt jatkaa vielä hoitovapaata. Noin iso osa hakojoista putosi pois, selvittää päivähoitopalvelujen johtaja Eila Äikäs.

Ei ole tiedossa, auttoiko jonon lyhenemiseen kaupunginhallituksen budjettilinjaus, jonka mukaan kotihoidontuen lisäksi maksettava Lappeenranta-lisä säilyy myös ensi vuonna. Ainakin jotkut vanhemmat uhkasivat tuovansa lapset hoitojonoon, jos tuki loppuu.

29 lapsen hoitopaikan löytämisessä on siinäkin tekemistä. ­·Luku saattaa vielä joulukuussa muuttua. Vuodenvaihteeseen jonoa yleensäkin kertyy, kun pienten lasten äidit lähtevät työelämään ja hoitovapaat loppuvat.

Keskustassa

paikkapulaa

Jonoa on etenkin keskustassa, mutta myös länsialueilla ja jonkin verran Hytin ja ja Korkea-ahon suunnalla.

­·Hakijoissa on paljon yksi-kaksivuotiaita pieniä lapsia. Panemme toivomme edelleen siihen, että vanhemmat vielä ratkaisevat asian kotihoidontuella. Osa on jo ratkaissutkin.

Kaupungilla on jonkin verran hoitopaikkareserviä.

­·Kaikkia paikkoja ei avattu elokuussa. Länsialueella odottaa valmiustilassa kaksi ryhmäperhepäiväkotia. Lisäksi perhepäivähoitoa vähennettiin. Näitä mietimme ensiksi.

­·Uusia perhepäivähoitajia haemme ehkä lehti-ilmoituksellakin. Ne eivät valitettavasti ole tuoneet oikeintulosta. Tuntuu, että kaikki halukkaat hoitajat ovat jo käytössä.

Äikäs toteaa, että paikkapula saattaa jo ensi viikolla sijaita muualla kuin nyt. Juuri nyt kuitenkin näyttää siltä, että itäpuolen paikat riittävät.

Kaupunki sulki yhden yöpäiväkodin. Äikkään mukaan on pärjätty hyvin nykypalveluilla. Kaukas ja Liesharju tarjoavat yöhoitoa. Lisäksi Pallo ja Kartanonpelto tarjoavat ilta- ja lauantaihoitoa.

Päivähoito joutuu hakemaan säästöjä. Äikkään arvion mukaan ensi vuodelle on käytettävissä vähemmän rahaa kuin kuluvalle.

Kuluva vuosikin eletään hyvin tiukasti.

­·Menot ovat olleet raamiin verrattuna sen verran isot, että olemme joutuneet aika tiukalle sijaisten kanssa.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju