Karjala-lehden päätoimittaja hakuun tammikuussa

Lehden linjaa ei ole tarkoitus muuttaa.

OUTI SALOVAARA

Karjala-lehden uuden päätoimittajan paikka laitetaan hakuun tammikuun puolivälin tienoilla, ja uusi päätoimittaja valittaneen helmikuussa.

Päätoimittajan valitsee Karjala-lehteä kustantavan Karjalan Kirjapaino Oy:n hallitus. Hallituksessa on viisi jäsentä, joista neljä edustaa pääomistajaa, Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiötä, ja yksi Karjalan liittoa.

­·Etsimme ihmistä, joka tuntee ja on ajan hermolla karjalaisten asiassa ja pystyy luomaan kontaktit Suomen karjalaisiin ympäri Suomea, luonnehtii Karjalan Kirjapainon toimitusjohtaja Mauri Lepola.

Karjala-lehden edellinen päätoimittaja Lauri Kosonen erosi marraskuun alussa. Eron syynä oli Kososen mukaan luottamuspula päätoimittajan ja lehteä julkaisevan Karjalan Kirjapaino Oy:n johdon välillä.

Tilausmäärät

tippuvat hitaasti

Karjala-lehden tilausmäärät ovat tippuneet viime aikoina noin 200:lla vuodessa. Syynä on uskollisimpien lukijoiden, luovutetun Karjalan evakoiden, ikääntyminen ja kuolema. Heitä häviää lukijakunnasta noin tuhat joka vuosi.

Lepolan mukaan evakoiden tilalle on kuitenkin tullut uusia tilaajia vuosittain 700-­900, minkä vuoksi nettovähennys ei ole ollut yhtä dramaattinen.

­·Tänä vuonna olemme saaneet 1 439 uutta tilausta, ja heidän joukossaan on myös nuorempia ihmisiä. Tällä hetkellä tilausten nettovähennys vuoden takaiseen aikaan on 40 kappaletta, sanoo Lepola tyytyväisenä.

”Karjalasta

puhuttava avoimesti”

Hänen mukaansa lehti ei voi muuttaa linjaansa ja käsittelemiään aiheita kovin dramaattisesti uusia ja nuorempia lukijoita houkutellakseen. Pääosassa on jatkossakin evakoiden ja heidän jälkeläistensä kaipuu kotiseuduilleen ja Karjala-kysymyksen käsitteleminen.

­·Karjala-kysymys nyt vaan kerta kaikkiaan puhuttaa, Lepola toteaa.

­·Meitä ei ehkä ensimmäiseksi hirveästi kiinnosta miten venäläinen Karjala kehittyy, mitä kaikkea hyvää sieltä löytyy ja miten paljon sinne pannaan rahaa, vaikka toki niistäkin kerromme.

Esimerkiksi Karjalaa laajemmin käsitteleviin kulttuuria, tiedettä tai ympäristökysymyksiä käsittelevien aiheiden ruotimiseen lehdellä ei hänen mukaansa ole rahkeita·­·ne ovat isompien lehtien heiniä.

Lepolan mukaan päätoimittajaksi voisi periaatteessa tulla myös henkilö, jonka mielestä luovutettua Karjalaa ei tarvitse palauttaa Suomelle.

­·Mutta täytyy muistaa, että me emme ole toimija, me vain kerromme asioista, Lepola sanoo.

Lepolan mielestä suomalaisten ei pidä valehdella itselleen eikä venäläisille Karjala-kysymyksessä.

­·Meillä on näkemys, että Karjala-asiasta on voitava puhua avoimesti. Eri asia on sitten, mitä tapahtuu. Nöyristelyä emme myöskään salli, hän toteaa.

­·Ei ole kunniakasta kiistää tosiasioita omassa historiassaan.

Karjala-lehti

¤·Perustettu 1904 Viipurissa.

¤·Oli 1930-luvulla Suomen suurin maakuntalehti.

¤·Sotien jälkeen lehti oli evakossa Helsingissä ja Lahdessa.

¤·Vuodesta 1956 ilmestynyt Lappeenrannassa.

¤·Muuttui päivälehdestä viikkolehdeksi 1956.

¤·Kustantaja Karjalan Kirjapaino Oy.

¤·Suurin omistaja Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö.

¤·Karjalan Liitto omistaa 3 prosenttia osakekannasta.

¤·Vakituisia toimittajia kaksi plus päätoimittaja.

¤·Vakituisten toimittajien lisäksi lehdellä on avustajia ympäri maata.

¤·Tilaajia noin 12 000.

Kirjoittaja:
Outi Salovaara