Oka sai rakennusluvan Koulukadun kerrostalolleen

Tämän vuoden lopussa valmistuva kovan rahan asuinliiketalo tulee Kunta-Asunnot Oy:n omistukseen.

HEIKKI SOPANEN

Oka Oy on saanut rakennusluvan Koulukatu 19:n tontille Lappeenrannassa rakennettavalle kerrostalolle. Vielä joulukuussa rakennuslupa evättiin, koska Oka esitti poikkeuslupahakemuksessaan tontille vähemmän autopaikkoja kuin voimassa oleva kaava edellyttää.

Rakennusvalvontaviraston päällikkö Klaus Pelkonen myönsi kuitenkin pari viikkoa sitten rakennusluvan sillä edellytyksellä, että Oka osoittaa puuttuvat 12 autopaikkaa joltain muulta tontilta.

­·Ilmeisesti Oka pyrkii saamaan puuttuvat autopaikat Koulukadun varteen, Pelkonen arvelee.

Mahdollisia parkkialueita on useampia. Pelkosen mukaan rakennusliikkeet neuvottelevat niin sanotusta Mattssonin röttelötontista Koulukadulla ja myös entisestä rautakaupan pihasta vanhaa KOP:n kivitaloa vastapäätä.

­·Kyseiselle rautakaupan tontille laadittiin aikoinaan kaava, jossa on rakennusoikeutta, ja ilmeisesti omistajat alkavat kypsyä rakentamiselle. Yksi mahdollisuus on sijoittaa autopaikat Lappeenkadun varteen, kun sinne käydään rakentamaan uusia kortteleita, Pelkonen kertoo.

Okan aluejohtajan Kari Metsäkallion mukaan he eivät vielä tiedä, mihin sijoittavat kyseiset autopaikat. Autopaikkojen pitää kuitenkin olla selvillä ennen Koulukadun kerrostalon käyttöönottoa.

­·Säännösten mukaan rakennusta ei voi ottaa käyttöön, ennen kuin autopaikat on osoitettu, Pelkonen sanoo.

Koulukadun talo

Kunta-Asunnoille

Oka on jo aloittanut työt Koulukatu 19:n tontilla, ja talo valmistuu Metsäkallion mukaan tämän vuoden lopulla. Taloon tehdään kovan rahan vuokra-asuntoja ja liiketiloja, ja talo tulee Kunta-Asunnot Oy:n omistukseen.

Kunta-Asunnot on Kuntaliiton ja parinkymmenen kunnan omistama yhtiö, joka omistaa ja rakennuttaa vuokra-asuntoja ympäri maata. Lappeenrannan kaupunki on Kunta-Asuntojen osakas, ja Koulukadun vuokrakerrostalo on yksi yhtiön ensimmäisiä kovan rahan vuokrataloja Suomessa.

­·Suurin osa taloon tulevista asunnoista on pieniä asuntoja, koska niistä on eniten kysyntää. Vuokrataso asettunee jonnekin 11-­12 euroon neliöltä, Kunta-Asuntojen toimitusjohtaja Veijo Lehto kertoo.

Rakennusvalvontaviraston päällikkö Pelkonen ei pidä kummallisena Koulukadun tontin autopaikkojen rakentamista muualle. Päinvastoin hän arvelee, että käytäntö yleistyy keskustan uudisrakentamisessa.

­·Tulevaisuuden realiteetti on, että keskustassa asuvan henkilön autopaikka ei välttämättä ole omalla pihalla vaan maan alla tai erillisessä parkkitalossa.

Okan Metsäkallio on samoilla linjoilla ja sanoo, että autopaikkojen sijoittaminen keskustassa asuintonttien ulkopuolelle voi hyvinkin edesauttaa kaupungin suunnitteleman pysäköintilaitoksen syntymistä.

Arkkitehtitoimisto ark’idea Oy

Vuokra-asuntoja. Koulukatu 19:n asuin- ja liiketaloon tulee kovan rahan vuokra-asuntoja Kunta-Asunnot Oy:lle. Havainnekuvan näkymä on Koulukadun puolelle.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen