Saimaan kanavan vuokraneuvottelut siirtyivät

Nuijamaan raja-aseman ja tien vaatimaa valtiosopimusta yritetään allekirjoittaa uudestaan parin viikon päästä.

PERTTI VAHERKYLÄ

Saimaan kanavan vuokrasopimuksen jatkamisesta neuvotellaan seuraavan kerran huhtikuussa. Venäjän uusi kanavavaltuutettu, varaliikenneministeri Tshingiz Izmailov oli saanut muita tehtäviä maansa johdolta eikä tullut Viipurissa torstaiksi sovittuun neuvotteluun.

Neuvottelut muuttuivat nyt vain keskustelutilaisuudeksi, joka jatkui Saimaan kanavan purjehduskauden päättäjäisjuhlana vuokra-alueella Rättijärvellä.

Nuijamaan uuden raja-aseman ja sen vaatiman yhdystieyhteyden tarvitsema valtioiden välinen sopimus allekirjoitettaneen parin viikon päästä Helsingissä. Suomen kanavavaltuutettu liikenneministeriön kansliapäällikkö Juhani Korpela kertoi, että Venäjän liikenneministeri Sergei Frank saapuu tuolloin Helsinkiin.

Aikaisemmin valtiosopimus piti allekirjoittaa tammikuussa liikenne- ja viestintäministeri Leena Luhtasen Venäjän matkan aikana. Venäläisosapuoli ei tuolloin ollut vielä valmis siihen.

4-5 miljoonan

tonnin liikennetavoite

Korpela kertoi venäläisille, että suomalaisten tavoitteena on saada aikaan sellainen sopimus, joka antaisi mahdollisuuden 4 – 5 miljoonan tonnin kuljetuksille. Viime kaudella tehtiin 2,2 miljoonan tonnin uusi ennätys.

Vuokrasopimuksen uusiminen on laaja asia. Korpelan mukaan tekeillä on 40 sopimuspöytäkirjaa tai vastaavaa. Molempien maiden perustuslait ovat muuttuneet ja siksi vaaditaan aikaisempaa suurempaa täsmällisyyttä sopimuksissa.

­·Kysymyksessä on juridisestikin hyvin suuri työ, sanoi Korpela.

Useat suomalaiset alatyöryhmät työskentelevät koko ajan näiden kysymysten parissa.

Korpela keskusteli myös Viipurin ja Pietarin satamahallinnon sekä kaupunkien johtohenkilöiden kanssa.

Alusten läpikulussa on edelleen ongelmia. Venäläiset vaativat sellaisia dokumentteja, joita suomalaiset eivät pidä tarpeellisina. Samaten huvialuksilta venäläisten vaativat agenttien käyttöä paperihommissa.

Korpelan mielestä venäläisten on kehitettävä rajavartionsa toimintaa siten, että he voivat ottaa vastaan englanninkieliset ilmoitukset huviveneiden saapumisesta. Tämä vastaa viime vuonna solmittua huviveneliikennesopimusta.

Matkailukysymykset olivat myös keskustelujen aiheena.

Huolimatta viime vuoden loppupuolella kanavavaltuutetun virkaan uutena miehenä tulleen Izmailovin poissaolosta piti Korpela keskustelutilaisuutta hyödyllisenä.

­·Kyllä tässä on nyt aika hyödyllinen tapaamisten sarja ollut, hän sanoi.

Kirjoittaja:
Pertti Vaherkylä