Categories
Artikkelit

Galleria lisää tai koettelee Lappeenrannan keskustan elinvoimaa

Vuokrataso voi jarruttaa kauppojen muuttoliikettä.

LEENA SALLINEN

Galleriasta tulee ainakin rakentajien odotusten mukaan paitsi toimisto- ja asuinalue, myös vahva kauppapaikka.

Ostavien asiakkaiden imuriksi siihen toivotaan keskisuurta päivittäistavarakauppaa, jonka läheisyyteen mahtuu jopa kymmeniä pienliikkeitä. Ainakin tilaa on tarjolla tuhansia neliömetrejä.

Liike-elämän edustajat arvioivat Gallerian vaikutusta Lappeenrannan liike-elämään toistaiseksi kovin varovasti. Kommentteja annetaan ainakin kitsaasti julkisuuteen.

Puheissa Gallerian toivotaan yhtäältä vahvistavan keskustan asemaa kauppapaikkana kuutostien kupeen ja markettien rinnalla, toisaalta sen pelätään lisäävän imevän elinvoimaa vanhasta ydinkeskustasta.

­·Linja-autoasemankin alue on osa kaupungin keskustaa, vaikka ei ehkä ihan ydintä, ja minun mielestäni keskustaa pitää rakentaa, sanoo Lappeenrannan Kaupunkikeskus (Lakes) ry:n puheenjohtaja Hannu Summanen. Hänen mukaansa yrittäjille tulee nyt mahdollisuus harkita muuttoa uuteen paikkaan.

­·Veikkaan, että Gallerian vuokrataso on kyllä sellainen, että moni miettii muuttoa tarkkaan, hän sanoo.

Summasen mukaan Lakes ei ole yhdistyksenä ottanut vielä Galleriaan kantaa, kun ei edes varmasti tiedetä mitä sinne tulee.

Asiakasvirtojen

mukaan muuttoa

Lappeenrannan liike- ja virkamiesyhdistys ei liioin ole järjestönä Galleriaan kantaa ottanut.

­·Minua huolestuttaa, yhdistyksen puheenjohtaja Kari J. Laine kuitenkin sanoo.

Hänen mukaansa vanhan keskustan yrittäjillä on jo nyt huolta myyntilukujen alhaisuudesta.

­·On vaikea sanoa, mikä vaikutus Gallerialla tulee olemaan. Uusia yrittäjiä ei kuitenkaan tule mistään merkittäviä määriä, joten käytännössä Gallerian tulo tarkoittaa sitä, että liikepaikat pannaan uuteen jakoon. Mennään sinne, missä uskotaan asiakasvirtoja olevan, Laine ennakoi.

Keskustassa vapautuu myös tyhjää toimistotilaa, jos esimerkiksi julkisyhteisöt muuttavat odotetusti Galleriaan.

Etelä-Karjalan liitto

laskee kustannuksia

Etelä-Karjalan liitto on yksi mahdollisista muuttajista. Sillä on nyt toimisto Raatimiehenkadulla.

­·Minä toivoisin kovasti, että mentäisiin Galleriaan. Tämä nykyinen tila alkaa olla sellainen korttitalo, ettei tänne kehtaa enää ketään kutsua, maakuntajohtaja Timo Puttonen sanoo.

Hänen mukaansa liitto on etsinyt uusia tiloja Lappeenrannasta jo pari vuotta ja nyt tähtäimessä on Gallerian tilat. Liiton jäsenkunnat ovat jo änkyröineet kustannuksista, mutta asiaa ei Puttosen mukaan ole suinkaan haudattu.

­·Nyt tehtäväkseni on annettu tuoda liiton hallitukselle selkeät laskelmat, mitä Galleriaan meno tulisi maksamaan, Puttonen kertoo.

Hän toivoo asioiden etenevän niin, että liitto voisi syksyllä päättää, meneekö se Galleriaan vai eikö mene.

­·Ei meitä varten mitään maakuntataloa tarvita. Etelä-Karjalan liitto, Selma ja Te-keskus mahtuisivat kaikki yhteen Gallerian toimistokerrokseen, Puttonen arvioi.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen