Rieskanpaistoperinne siirtyy Joutsenon Pitäjäntuvalta Tapiolaan

Museotuvalla leipominen käy liian työlääksi.

SARI PULLINEN

Joutsenolaisen rieskan paistoperinnettä on pidetty kesäisin yllä

Pitäjäntupamuseolla, ja rieskat ovat tehneet hyvin kauppansa. Viime aikoina

30-vuotisen perinteen jatkaminen on ollut vaakalaudalla, kun pitkästä

rieskaemäntien rivistöstä ei ole meinannut löytyä paistajaa.

Syynä on se, että rieskanteko museotuvassa on työlästä, kun juoksevaa vettä

ei ole ja vanhan, suuren leivinuunin lämmittämisessäkin on iso työ.

Rieskaemäntä Ulla Viskari-Lippojoki on ollut huolissaan joutsenolaisen

rieskaperinteen puolesta ja on jo syksyllä ehdottanut aloitteessaan, että

rieskaa paistettaisiinkin ensi kesänä Tapiolan päärakennuksen leipomossa.

Tekninen lautakunta hyväksyi ajatuksen keskiviikkona.

Viskari-Lippojoki uskoo, että perinnerieskat paistuisivat

kotiseutuyhdistyksen jäsenten voimin, kerran viikossa eli perjantaisin

kuten tähänkin asti. Rieskat myytäisiin Pitäjäntuvalla entiseen tapaan.

Leipomokin vaatii remonttia

Tapiolan päärakennuksen leipomoa ei ole viime aikoina käytetty, mutta

emäntäkoulun aikoihin se on ollut opetuskäytössä.

­·Leipomo kuten koko päärakennus tarvitsevat remontin, mutta sen enempää

palo- kuin terveysviranomainenkaan ei näe estettä sen väliaikaiselle

käytölle, kertoi kunnan suunnitteluinsinööri Aila Vallius.

Viranomaiset edellyttivät kuitenkin lämmityskaudella tehtyä

radon-tutkimuksen tekemistä ennen kuin myönsivät luvan. Joulukuussa

tehdyssä tutkimuksessa ei päärakennuksessa eikä muissakaan Tapiolan

tiloissa sisäilman radon-pitoisuus ylittänyt sallittuja arvoja.

Päärakennuksen saneeraussuunnitelmiin on tälle vuodelle varattu 30 000 euroa.

E-S ARKISTO/SARI PULLINEN

Kuvateksti

Museolla. Anneli Paavilainen paistoi rieskaa viime kesänä Pitäjäntuvalla.

Kirjoittaja:
Sari Pullinen