SARI PULLINEN
Joutsenolaisen rieskan paistoperinnettä on pidetty kesäisin yllä
Pitäjäntupamuseolla, ja rieskat ovat tehneet hyvin kauppansa. Viime aikoina
30-vuotisen perinteen jatkaminen on ollut vaakalaudalla, kun pitkästä
rieskaemäntien rivistöstä ei ole meinannut löytyä paistajaa.
Syynä on se, että rieskanteko museotuvassa on työlästä, kun juoksevaa vettä
ei ole ja vanhan, suuren leivinuunin lämmittämisessäkin on iso työ.
Rieskaemäntä Ulla Viskari-Lippojoki on ollut huolissaan joutsenolaisen
rieskaperinteen puolesta ja on jo syksyllä ehdottanut aloitteessaan, että
rieskaa paistettaisiinkin ensi kesänä Tapiolan päärakennuksen leipomossa.
Tekninen lautakunta hyväksyi ajatuksen keskiviikkona.
Viskari-Lippojoki uskoo, että perinnerieskat paistuisivat
kotiseutuyhdistyksen jäsenten voimin, kerran viikossa eli perjantaisin
kuten tähänkin asti. Rieskat myytäisiin Pitäjäntuvalla entiseen tapaan.
Leipomokin vaatii remonttia
Tapiolan päärakennuksen leipomoa ei ole viime aikoina käytetty, mutta
emäntäkoulun aikoihin se on ollut opetuskäytössä.
·Leipomo kuten koko päärakennus tarvitsevat remontin, mutta sen enempää
palo- kuin terveysviranomainenkaan ei näe estettä sen väliaikaiselle
käytölle, kertoi kunnan suunnitteluinsinööri Aila Vallius.
Viranomaiset edellyttivät kuitenkin lämmityskaudella tehtyä
radon-tutkimuksen tekemistä ennen kuin myönsivät luvan. Joulukuussa
tehdyssä tutkimuksessa ei päärakennuksessa eikä muissakaan Tapiolan
tiloissa sisäilman radon-pitoisuus ylittänyt sallittuja arvoja.
Päärakennuksen saneeraussuunnitelmiin on tälle vuodelle varattu 30 000 euroa.
E-S ARKISTO/SARI PULLINEN
Kuvateksti
Museolla. Anneli Paavilainen paistoi rieskaa viime kesänä Pitäjäntuvalla.