Rauhan ja Tiurun sairaala-alueet kansainvälisten sijoittajien haltuun

Kohde jalostuu muun muassa hyvinvointipalveluja ja muuta yritystoimintaa sisältäväksi

ANNE KOTIHARJU

Rauhan ja Tiurun alueen rakennuksineen ostaa kansainvälinen sijoittajaryhmittymä. Pitkään myynnissä olleen sairaala-alueen rakennukset kunnostetaan, muutaman purkamista harkitaan. Monivuotisen kehittämistyön pitäisi poikia alueelle uusia työpaikkoja, joista ainakin osa liittyy hyvinvointipalveluihin.

Joutsenossa sijaitsevan alueen nykyinen toiminta säilynee toistaiseksi ennallaan. Vuokrasopimukset, muun muassa Tiurussa sijaitsevan vastaanottokeskuksen, siirtyvät uudelle omistajalle.

Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin hallitus esittää kesäkuun 16. päivä kokoontuvalle valtuustolle kauppakirjan hyväksymistä. Viimeistään tuolloin ostaja esittelee myös julkisuuteen alueen kehittämissuunnitelmat.

Sairaanhoitopiirin johtaja Jouko Partanen kertoo, että Lappeenrannan ja Imatran seudun elinkeinoyhtiöille annettu alueen markkinointihanke tuo nyt tulosta.

­·Kauppa perustuu tuohon hankkeeseen. Ostaja ei löytynyt sattumalta.

Sairaanhoitopiirin hallituksen ensimmäinen varapuheenjohtaja Heikki Tanninen kuulosti huojentuneelta myyntiprosessin saamisesta loppumetreille.

­·Hallituksen yhteinen toive on, että hanke menee myönteisesti eteenpäin.

Imatralla hankkeen suunnittelussa mukana ollut projektipäällikkö Ossi Juvonen kertoo, että ostaja, kansainvälinen sijoittajaryhmä, on perustanut Suomeen yhtiön. Tuo yhtiö toimii Rauhan ja Tiurun alueen kiinteistönjalostajana. Sijoittajaryhmä ei ole venäläinen.

­·Kyse ei ole mistään lyhyen aikajänteen äkkirysäyksestä, vaan edessä on monivuotinen kehitystyö. Suunnitelmat on tehty täällä ja niitä suunnitelmia, tavallaan kehittämiskonseptia, on markkinoitu mahdollisille ostajille.

Yritysten ja työpaikkojen saaminen alueelle on ollut lähtökohtana.

­·Toimintokokonaisuus rajattiin niin, ettei sinne tule mitään sillisalaattia. Hyvinvointipalvelut on yksi osatekijä, muttei ratkaiseva.

Kaupan hinta julkistetaan myöhemmin.

­·Ostaja sitoutuu määrättyyn pääoman sijoitusprosenttiin kokonaisinvestoinnista.

Imatran seudun kehitysyhtiön toimitusjohtaja Pekka Ruotsalainen uskoo, että elinkeinoyhtiöt ovat mukana edistämässä alueella käynnistyviä hankkeita.

Joutsenon kunnan kaavaluonnokset alueesta odottavat tulevan käyttäjän toivomuksia. Myös luonnonkauniin alueen maisemalliset arvot hyödynnetään.

Juvosen mukaan kylmillään ollutta Rauhan niin sanotun Alatalon sekä muutaman pienemmän rakennuksen purkamista harkitaan.

Alueella on yli 400 hehtaaria maata sekä rakennuksia 40 000 neliön edestä. Vanhimmat rakennukset ovat vuodelta 1926 ja uusimmat vuodelta 1981. Valtaosa rakennuksista on tyhjillään tai satunnaisessa käytössä.

Sairaanhoitopiiri antoi syksyllä 2002 alueen markkinoinnin elinkeinoyhtiöiden tehtäväksi. Sitä ennen myyntiä oli yritetty jo vuosia.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju