Simolan pommituksista tulee kuluneeksi 60 vuotta

Kolmisensataa venäläiskonetta pommitti Simolan asemaa kahden päivän ajan.

SARI ANTTONEN

Simolan pommituksista tulee kahden viikon päästä kuluneeksi 60 vuotta. Pommitukset alkoivat 19.6.1944 ja kestivät kaksi päivää.

Simolan alue joutui kestämään kolme pommiaaltoa 12 tunnin välein. Jokaisessa pommiaallossa oli mukana noin 80 venäläiskonetta.

Pommitukset aiheuttivat suuria menetyksiä. Asemalla oli seitsemän rataa ja pommitusten aikaan ratapiha oli täynnä junia ja ihmisiä.

Noin kahdensadan uhrin joukossa oli paljon siviilejä – paikkakuntalaisia, evakkoja, sotilaita, lottia ja jopa sotavankeja. Tilannetta pahensivat räjähtelevät ammusvaunut.

Simola oli merkittävä risteysasema Riihimäki-Viipuri -radan varrella. Sen kautta kulki paljon reservi-, ammus- ja muita kuljetuksia, ja sitä pommitettiinkin usein talvisodan ja jatkosodan aikana.

Pommitusten 60-vuotismuistopäivää vietetään 20.6.

­·Tämä on juhla, jossa on surullinen muisto takana, toteaa Lappeen Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Mauno Forsman.

Raippo-Simolan kylätoimikunnan ja Lappeen Kotiseutuyhdistyksen järjestämä juhla alkaa Lappeenrannassa kello 9.30 kunniakäynnillä Sankarihautausmaalla ja Simolan pommituksen uuden muistokiven käyttöönotolla.

Kello 11.15 vie linja-auto kirkolta Simolaan, jossa muun muassa esitetään Anja Hytti-Oikkosen näytelmä Punatähtinen taivas.

Punaiset tähdet kuvaavat tähtiä venäläiskoneiden kyljissä.

Näytelmä lähtee liikkeelle pommituksen ensimmäisen päivän aamusta ja vie katsojat pommituksen aikaisiin tunnelmiin ja kaaokseen.

Kirjoittaja:
Sari Anttonen