Ulkomaalaisvirasto aloittaa toimintansa Lappeenrannassa

Turvapaikkahakemusten käsittelyyn halutaan sujuvuutta.

HEIDI EKDAHL

Ulkomaalaisviraston Saimaan yksikkö aloittaa toimintansa Lappeenrannassa. Linnoitukseen perustettu ulkomaalaisviraston Saimaan yksikkö avaa ovensa turvapaikan hakijoille muutaman viikon sisällä. Ulkomaalaisviraston perustaminen liittyy toukokuun alussa uudistuneeseen ulkomaalaislakiin. Yhtenä tavoitteena on tehostaa turvapaikkahakemusten käsittelyä.

Saimaan yksikkö selvittää turvapaikan hakijoiden vainon perusteita. Aikaisemmin haastatteluja on saattanut hoitaa poliisi.

­·Tavoite on, että vainon perusteiden selvittäminen menee virastoille, jotka ovat lähellä vastaanottokeskuksia, aluelinjan johtaja Esko Repo selittää.

Espoosta Lappeenrantaan muuttanut Repo pitää tehtävää haasteellisena, sillä yksiköiden on toimittava kiinteästi yhdessä vastaanottokeskuksen, poliisin ja rajavartiolaitoksen kanssa.

­·Prosessin on oltava mahdollisimman sujuva.

Käsittelyaikoja

kiristetään

Turvapaikkahakemusten keskimääräinen käsittelyaika viime vuonna oli 318 vuorokautta. Nyt käsittelyaikaa on tarkoitus kiristää seitsemään kuukauteen ja perusteettomien hakemusten käsittelyä neljään kuukauteen. EU-maasta toiseen kiertävät hakijat palautetaan alkuperäiseen hakijamaahansa mahdollisimman nopeasti.

­·Valtaosa hakijoista on Euroopasta, entisen Jugoslavian alueelta ja Venäjältä, Repo selvittää hakijoiden etnistä taustaa. Hakijoiden määrää tänä vuonna hän ei lähde arvuuttelemaan.

­·Hakijoiden määrää joudutaan selvittämään tarkoin, Repo sanoo.

Ulkomaalaisviraston Saimaan yksikön toiminta keskittyy tällä hetkellä turvapaikan hakijoiden haastatteluun. Haastattelijat ovat oikeus-, hallinto- ja valtiotieteilijöitä, jotka käyttävät pääsääntöisesti apunaan tulkkia. Haastattelijat myös valmistelevat päätökset turvapaikan saamisesta.

Ulkomaalaisviraston haastattelukäytäntö on uusi. Saimaan yksikön toimenkuva saattaa vielä muotoutua, mutta Repo ei epäile, etteikö työsarkaa riittäisi.

­·Täällä toimitaan täydellä teholla, aluelinjan johtaja vakuuttaa.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Yhteistoimintaa. Esko Repo korostaa sujuvaa yhteistyötä turvapaikkahakemusten käsittelyssä.

Kirjoittaja:
Heidi Ekdahl